Your Cart
De 20 Beste Smart Home Tips van GadgetFabriek

Maak je huis slim: 20 Smart Home Tips

De 20 beste Smart Home tips van GadgetFabriek

Een slimme woning – ofwel Smart Home – is een woning die gebruik maakt van technologie om het bewonen en beheren ervan te vergemakkelijken In het verleden moesten mensen alles handmatig doen, van het aan- en uitdoen van lichten tot het instellen van de thermostaat. Met een slimme woning kunnen al deze taken worden geautomatiseerd met apparaten die worden bediend via een app of spraakassistent . Er zijn veel voordelen verbonden aan een slimme woning, zoals meer veiligheid, gemak en energie-efficiëntie

Slimme huizen worden steeds populairder naarmate de technologie voortschrijdt en mensen zich meer bewust worden van de voordelen die Smart Home gadgets kunnen bieden. Als je erover denkt om je huis slimmer te maken, zijn hier 20 tips om je op weg te helpen:

1. Denk na over je behoeften voor jouw Smart Home.

De eerste stap om bij het creëren van een slimme woning moet je nadenken over uw behoeften en wat je wilt automatiseren. Wil je de verlichting op afstand kunnen bedienen? Je thermostaat automatiseren? De voordeur vergrendelen met je stem? Als je eenmaal weet wat je wilt, kun je op zoek gaan naar apparaten die je helpen dit te bereiken.

Niet te vergeten: een van de belangrijkste onderdelen van een slimme woning is je netwerk. Al die slimme gadgets zoals je videodeurbel, slimme lampen en slimme thermostaat zijn ofwel draadloos ofwel bekabeld verbonden met je router en/of het internet.

Dus, voordat je begint met het kopen en installeren van een heleboel nieuwe slimme apparaten voor thuis, moet je ervoor zorgen dat je een solide WiFi-dekking hebt. Heb je een groot huis en is de WiFi dekking niet overal optimaal? Overweeg dan te investeren in WiFi repeaters, of nog beter een Mesh netwerk. GadgetFabriek adviseert de TP-Link Deco serie, Google WiFi Mesh en Netgear Orbi systemen.

2. Doe onderzoek.

Er zijn veel verschillende slimme apparaten op de markt, dus het is belangrijk om je onderzoek te doen voordat je iets koopt. Lees recensies, vergelijk prijzen en functies, en zorg ervoor dat het apparaat compatibel is met andere slimme producten die je mogelijk hebt. Maak je bijvoorbeeld gebruik van de “Woning” app op je iPhone of iPad? Zorg dan dat je nieuwe Smart Home producten ook overweg kunnen met Apple HomeKit.

3. Begin klein.

Tip nummer 3 van de beste smart home tips van GadgetFabriek: je hoeft niet in één keer een heleboel dure slimme apparaten te kopen. Begin met een of twee apparaten waarvan je denkt dat ze het nuttigst voor jouw slimme woning zullen zijn en voeg er na verloop van tijd meer toe. Een goede start is meestal een slimme speaker of een slimme video deurbel.

4. Denk na over jouw Smart Home budget.

Slimme apparaten kunnen in prijs variëren van een paar euro tot meer dan duizend euro, dus het is belangrijk om je budget te overwegen voor dat je allerlei smart home gadgets kopen gaat. Misschien wil je beginnen met goedkopere apparaten en naarmate uw budget het toelaat overgaan op duurdere. Ook kun je overwegen om met goedkopere merken te werken.

Wil je bijvoorbeeld een slimme soundbar? Dan kun je voor premium merken zoals Bose, Sonos en Bowers & Wilkins. Maar een goede smart soundbar van Xiaomi kost vaak vele malen minder. Hetzelfde geldt voor slimme lampen: Philips Hue is in dit geval marktleider, maar de slimme lampen van Yeelight werken bijna net zo goed en zijn een stuk goedkoper.

5. Vergelijk producten.

Er zijn veel verschillende soorten slimme apparaten op de markt, dus het is belangrijk om producten te vergelijken voordat je iets koopt. Op het eerste gezicht lijkt ieder smart home product wellicht perfect te zijn, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

Voorbeeld: wanneer je een slimme deurbel koopt, kijk dan goed of de installatie volledig draadloos kan of dat je de deurbel moet aansluiten op bestaande bedrading. Als je die bedrading niet hebt, dan kun je niets met de deurbel als je de verkeerde hebt.

Let op zaken als prijs, functies, gebruiksgemak en compatibiliteit met andere apparaten. Hiervoor is GadgetFabriek.nl een goede bron van informatie, maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van andere websites en platforms om jouw onderzoek te doen.

Om je vast op weg te helpen zijn hier een paar interessante blogs van onze redactie:

6. Vraag hulp van een professional.

Als je niet zeker weet waar je moet beginnen of wat de beste smart home oplossing zijn, kun je overwegen om te praten met een professional. Veel bedrijven bieden adviesgesprekken aan om je te helpen het perfecte systeem voor jouw Smart Home te ontwerpen en te installeren.

7. Stel je Smart Home apparaten in.

Zodra je je apparaten hebt gekocht, is het tijd om ze in te stellen. Deze tip lijkt misschien voor de hand liggend, maar we zien in praktijk dat veel gebruikers niet het maximale uit hun smart home apparaten halen omdat ze niet de tijd nemen om alle mogelijkheden te ontdekken.

Installatie van smart home apparaten kan een eenvoudig proces zijn als je maar een paar apparaten gebruikt, maar het kan ingewikkelder zijn als je veel apparaten hebt. Zorg ervoor dat je de instructies zorgvuldig leest en neem de tijd om alles in te stellen. Voor de meeste smart home gadgets zijn er ook video’s op YouTube te vinden met best practices voor de juiste configuratie.

8. Sluit je slimme apparaten slim aan.

De meeste slimme apparaten moeten verbonden zijn met het internet om goed te kunnen werken. Dit betekent dat je ze moet verbinden met het Wi-Fi-netwerk van uw huis. Als je niet zeker weet hoe u dit moet doen, lees simpelweg even de instructies op zoek een YouTube tutorial op.

Belangrijk: test of het écht goed werkt. Bijvoorbeeld: wanneer je een draadloze beveiligingscamera installeert, wil je wel dat bewegingsdetectie is ingeschakeld en dat camera correct verbonden is met je WiFi netwerk, maar ook dat je push-notificaties op je telefoon krijgt wanneer de camera een mogelijke indringer detecteert.

9. Download apps.

Veel slimme apparaten worden geleverd met een eigen app waarmee u ze kunt bedienen. Zorg ervoor dat je de app downloadt en er vertrouwd mee raakt voordat je het apparaat gaat gebruiken.

Houd er ook rekening mee dat het soms handiger is om 1 smart home app te gebruiken voor al je apparaten. Bijvoorbeeld: je kunt je Philips Hue lampen via de Philips Hue App beheren, maar dit kan ook via Apple HomeKit of IFTT (If This Then That).

10. Train je spraakassistent.

Als je een stemassistent zoals Amazon Alexa of Google Assistant gebruikt, moet je deze trainen om je stem te herkennen. Dit proces is meestal vrij eenvoudig en vereist alleen dat je een paar dingen hardop zegt. Maar zorg er voor dat het goed werkt, want niets is vervelender dan een spraakopdracht meerdere keren te moeten herhalen tot dat het gewenste smart home apparaat je eindelijk begrijpt.

11. Stel regels in.

Zodra je al je slimme apparaten hebt ingesteld, kun je beginnen met het maken van regels / configuraties. Je kunt bijvoorbeeld een regel instellen die het licht aan laat gaan als iemand de kamer binnenkomt of die de jaloezieën laat zakken als de zon opkomt. Regels kunnen zo eenvoudig of complex zijn als je zelf wilt.

Sommige smart home apparaten kun je ook koppelen aan de GPS van je smartphone. Zo kun je bijvoorbeeld een regel aanmaken dat de verlichting uit gaat wanneer je niet thuis bent, of dat de verwarming aan gaat wanneer je bijna thuis bent. Handig toch?

12. Maak gebruik van je Smart Home systeem.

Zodra je alle apparaten hebt ingesteld en ze werken zoals je dat wilt, is het tijd om ze te gaan gebruiken. Zorg ervoor dat je alle functies van elk apparaat verkent, zodat je er het beste uit kunt halen. In het begin is het soms even wennen om de verlichting, gordijnen, muziek en alle andere dingen thuis niet meer handmatig te bedienen. Maar als je eenmaal een paar dagen op rij alles met de smartphone, tablet of stem bestuurt dan wil je zeker niet meer terug naar de oude situatie!

13. Pas je huis aan in iedere situatie.

Slimme apparaten geven je de mogelijkheid om je huis op veel verschillende manieren aan te passen. Je kunt de kleuren van de verlichting kiezen om de sfeer te bepalen, verschillende temperaturen voor verschillende kamers instellen en zelfs playlists maken die worden afgespeeld wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

14. Nieuwe apparaten toevoegen

Voor de meeste mensen is hun Smart Home nooit compleet. Naarmate je behoeften veranderen, kun je nieuwe apparaten aan je smart home toevoegen. Bijvoorbeeld, als je een nieuw huisdier krijgt, wil je misschien een huisdiercamera toevoegen zodat je hem het in de gaten kunt houden. Of, als er een baby op komst is, wil je misschien een slimme thermostaat toevoegen, zodat je de temperatuur in de kinderkamer kunt regelen. Maak je gebruik van een schoonmaakrobot zoals de Roborock Q7 Max? Wellicht wil je dan ook zo’n robotstofzuiger of dweilrobot op een andere verdieping hebben.

15. Bedien je apparaten op afstand

Veel slimme apparaten kunnen op afstand worden bediend met je telefoon of een ander apparaat. Dit betekent dat je de lichten kunt aandoen als je niet thuis bent of de temperatuur kunt aanpassen voordat je ‘s ochtends uit bed stapt. Voor sommige smart home apparaten moet je apart instellen dat je aanpassingen kunt maken wanneer je telefoon niet verbonden is met je eigen WiFi netwerk.

16. Deel de toegang met anderen

Als je iemand anders toegang wilt geven tot je slimme huis, kun je dat eenvoudig doen. Met de meeste apparaten kun je gebruikersaccounts aanmaken zodat anderen jouw apparaten kunnen bedienen wanneer je er niet bent.

17. Waarschuwingen krijgen

Sommige slimme apparaten kunnen je waarschuwingen sturen wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zo kun je bijvoorbeeld een waarschuwing krijgen wanneer iemand je voordeur opent of wanneer de temperatuur thuis een bepaald niveau bereikt. Een videodeurbel of een slimme beveiligingscamera is een perfect voorbeeld van een smart home apparaat dat je waarschuwt.

18. Maak schema’s

Schema’s zijn een geweldige manier om je huis te automatiseren en het leven gemakkelijker te maken. Je kunt bijvoorbeeld een schema instellen om de lichten elke dag op een bepaalde tijd aan te doen of om de jaloezieën elke avond op een bepaalde tijd te laten zakken. Ook kun je een schema instellen voor wanneer je wilt dat een schoonmaakrobot een bepaalde ruimte begint te stofzuigen of dweilen, of wanneer een robotgrasmaaier in je tuin aan het werk moet gaan.

19. Energie besparen

Veel slimme apparaten kunnen je helpen om energie te besparen door de verwarming en koeling in je huis te regelen. Je kunt bijvoorbeeld de thermostaat op een lagere temperatuur instellen als je niet thuis bent of hem volledig uitzetten als je weg bent voor een lange periode van tijd.

20. Blijf veilig

Slimme apparaten kunnen je ook helpen om veilig te blijven door u de mogelijkheid te geven om te zien wie er voor je deur staat of om te weten of er brand in uw huis is. Je kunt ook regels instellen die automatisch 112 bellen als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Conclusie: de beste smart home tips.

Met de bovenstaande 20 tips hoopt GadgetFabriek je goed op weg te helpen om het allerbeste uit jouw Smart Home te halen. Houd onze website in de gaten om de nieuwste smart home producten te ontdekken. Iedere week plaatsen we namelijk weer nieuwe gadgets op de website die jouw leven makkelijker en leuker maken. Of het nu om slimme speakers, luchtreinigers, smart hubs, verlichting of robots gaat: de beste smart home producten vind je op GadgetFabriek.nl.

Enthousiast? Onderstaand een willekeurige selectie van gadgets voor jouw smart home: