Your Cart

Review Philips Ultra Speed SSD: Versnel Je PC Met Een Solid State Drive

Philips is voornamelijk een grote speler op de markt van huishoudapparatuur en verlichting, maar de fabrikant maakt ook opslagapparatuur. Denk hierbij aan CD’s, USB drives en SSD disks. Vandaag kijken wij naar de Philips Ultra Speed SSD, een 2,5-inch solid state drive waarmee je de opslagcapaciteit in jouw computer kunt uitbreiden met maximaal 960GB.

Net als een traditionele harde schijf kun je de Philips Ultra Speed SSD rechtstreeks aansluiten aan het moederbord van je PC of plaatsen in een laptop die ondersteuning heeft voor een 2,5-inch SATA SSD. In tegenstelling tot een traditionele HDD heeft een SSD geen bewegende onderdelen, wat een SSD sneller en stabieler maakt dan een HDD. Ook is een SSD kleiner dan een traditionele HDD.

De SSD van Philips is gemaakt voor gebruik onder Windows, Mac en Linux. De SSD is 2,5-inch groot en maakt via SATA III verbinding met een moederbord. De derde generatie van SATA is sneller dan de eerste twee generaties en dat is waar het grootste pluspunt van de Philips Ultra SSD om de hoek komt kijken.

Lees- en schrijfsnelheid

Philips belooft een maximale schrijfsnelheid van 480MB/s en een maximale leessnelheid van 550MB/s. Deze snelheid is echter alleen te bereiken in optimale omstandigheden en daarom hebben wij een aantal snelheid testen uitgevoerd om te kijken hoe de Philips Ultra Speed SSD functioneert in reguliere omstandigheden.

Voor het uitvoeren van de snelheidstest hebben wij Disk Thruput Tester gebruikt. Deze app kopieert 10GB aan data in kleine blokken van 64KB naar de SSD en leest deze data vervolgens weer in. Na het volledig uitvoeren van de schrijf- en leestest geeft de app aan hoe lang het duurde om de test te voltooien. Gebaseerd op de totale tijdsduur berekent Disk Thruput Tester een gemiddelde schrijf- en leessnelheid. In de onderstaande screenshot zien we dat onze test resulteerde in een gemiddelde schrijfsnelheid van 285MB/s en een gemiddelde leessnelheid van 391MB/s. De schrijf- en leessnelheid zal echter altijd variëren. Kopieer je 10GB aan nog kleinere bestanden, dan neemt dit nog meer tijd in beslag, terwijl het kopiëren van een enkele 10GB videofile juist weer veel sneller gaat.

Deze cijfers maken misschien niet helemaal duidelijk wat dit in praktijk betekent. Om het wat eenvoudiger te maken hebben wij twee videobestanden gekopieerd die gezamenlijk 8,90GB groot zijn. Zoals je op de onderstaande screenshot kunt zien duurt het slechts een minuut om beide bestanden te kopiëren van de Philips SSD naar het bureaublad. Voor het gemak kun je dus zeggen dat het kopiëren van een 4K film ongeveer 1 minuut in beslag neemt. Hou er wel rekening mee dat deze snelheid enorm kan schommelen als je een bestand van een snelle SSD naar een trage HDD kopieert of een grote hoeveelheid kleine bestanden tegelijk wilt kopiëren.

Waarom kiezen voor de Philips Ultra Speed SSD

Heb jij een PC die gebruikmaakt van een traditionele HDD, dan is de kans groot dat je soms lang moet wachten om bijvoorbeeld een zware game te laden of een hoge resolutie film te kopiëren. Een typische HDD heeft namelijk een gemiddelde lees- en schrijfsnelheid van 80MB/s tot 160MB/s. Als we kijken naar de resultaten van de snelheid testen die wij hebben uitgevoerd dan kunnen wij concluderen dat de SSD van Philips tot wel 4x sneller kan lezen. Dit verschil is goed merkbaar wanneer je bijvoorbeeld aan 4K UHD videobewerking doet, zware PC games speelt of wilt kijken naar films met een hoge resolutie of hoge framerate.

Prijs

De Philips Ultra Speed SSD is verkrijgbaar in drie uitvoeringen. De uitvoering met 240GB opslagruimte heeft een adviesprijs van 22,99 euro meegekregen. De uitvoering met 480GB opslagruimte kost 35,99 euro en voor de grootste uitvoering met 960GB opslagruimte betaal je 69,99 euro. Met deze adviesprijzen is de SSD van Philips in de veel gevallen net iets voordeliger dan de concurrerende SSD’s van merken als Samsung, Kingston en SanDisk. Philips geeft op de SSD twee jaar lang garantie.

Specificaties

– Opslagcapaciteit: 240GB, 480GB of 960GB
– Maximale leessnelheid: 550MB/s
– Maximale schrijfsnelheid: 480MB/s
– Connectie: 2,5-inch SATA III
– Ondersteuning: Windows, Mac en Linux
– Afmetingen: 10cm bij 7cm bij 0,7cm
– Garantie: 2 jaar

0 comments

  1. […] en documenten. Op deze manier hou je jouw data mooi gescheiden. Zorg ervoor dat je kiest voor een SSD, want een SSD is sneller, stiller, kleiner, en energiezuiniger dan een ouderwetse […]