Your Cart
10 Beste Robotstofzuigers 2022

De 10 beste robotstofzuigers van 2022

Wil je niet teveel tijd aan het huishouden kwijt zijn? Dan is een robotstofzuiger een handige hulp. Voordat je naar je werk gaat, zet je de robot aan en als je weer thuis komt is je huis schoon. Het maakt niet uit of je een harde vloer hebt over een huis vol tapijt, de beste robotstofzuigers kunnen het allemaal aan. Met behulp van de nieuwste technieken, high end lasers en camera’s navigeren de robots zonder problemen door je huis. Sommige modellen kunnen zelfs obstakels, zoals vuile was of losse kabels die ze op hun pad tegenkomen detecteren en ontwijken. 

De instapmodellen, zonder alle toeters en bellen, beginnen ongeveer bij 150 euro. De duurdere modellen, met meer opties, kunnen meer en navigeren beter en kosten zo’n 300 euro, oplopend tot rond de 800 euro. Sommige modellen zijn uitgerust met zijborsteltjes of ronddraaiende kwastjes. Dat lijkt handig, maar is niet effectief, omdat ze op harde vloeren het vuil juist weg van de zuigopening vegen. Robots met een grote draaiende borstel aan de onderkant zuigen doorgaans beter. Ronde modellen krijgen de hoekjes vaak minder schoon dan vierkante of U-vormige modellen, omdat die beter langs de muren en in de hoekjes kunnen zuigen.

Maar welke zuigt het beste volledig zelfstandig je hele huis schoon, hoelang kan de robot op één acculading mee, hoeveel stof kan hij zuigen, zit er een afstandsbediening bij? Hieronder een overzicht van de beste robotstofzuigers van 2022 die antwoord geven op al jouw vragen.

1. iRobot Roomba S9+

De iRobot Roomba S9+ is de koning onder de robotstofzuigers, de beste die je op dit moment kunt kopen. Er hangt echter ook een leuk prijskaartje aan, op dit moment is de goedkoopste aanbieding 969,99, dus het zal niet voor iedereen het ideale model zijn. Maar, je krijgt er wel heel wat voor terug. Het is voorzien van 5 geboden armen, zodat het ook in de lastige hoeken van het huis kan komen. Bovendien dien leegt het zich volledig automatisch. Kruimels of cornflakes op de vloer? De Roomba S9+ krijgt alle soorten vuil van de harde vloer en tapijt. De resultaten op hoogpolig tapijt zijn iets minder, maar daar hebben ook reguliere stofzuigers zelfs vaak moeite mee. Alle vuil wordt automatisch in de verwijderbare afvalzak gedaan, zodat je de robot niet telkens uit elkaar hoeft halen om deze schoon te maken. Sterker nog, je krijgt via de app een seintje zodra dit moet worden gedaan. De afvalzakken zijn echter wel vrij prijzig. Het sterke filter filtert 99% van de schimmel-, pollen- en huisstofmijtallergenen eruit. 

Je kunt de iRobot Roomba S9+ ook met je mobiele telefoon, via Alexa en Google Home besturen. Middels de slimme navigatie brengt het tevens jouw huis in kaart en benoemd ook de ruimtes (Imprint Smart Mapping). Via de stembediening hoef je dan eenvoudig te zeggen dat de robot de slaapkamer moet schoonmaken en het begrijpt precies welke ruimte jij bedoelt.

Per acculading kan deze robot ongeveer 80 m2 vloer schoonvegen.

2. Eufy RoboVac 11S

De Eufy RoboVac 11S is een degelijke robotstofzuiger die je voor weinig geld in huis kunt halen. Het is bovendien de robot met een hele goede batterijduur (ruim 100 minuten), en dat voor een prijs vanaf 29,41. Ook de bakgrootte van 0,6 liter is redelijk. Deze zeer betaalbare robotstofzuiger heeft een goede zuigkracht op harde vloeren en bovendien een gelikt design. Zo zuigt het bijvoorbeeld droge haver moeiteloos op van een harde vloer, maar ook van een middelhoogpolig tapijt. Ook kruimels van koekjes en fijnere stof zijn totaal geen enkel probleem op harde vloeren, maar logischerwijs was de prestatie op tapijt ietsje minder.

De robot heeft geen wifi-bediening, app- of stemcontrole, maar dat mag je eigenlijk ook niet verwachten van eentje in deze prijsklasse. 

Doordat de RoboVac 11S slank is, kan het makkelijk onder de meubels komen. De paden die het neemt bij het zuigen zijn misschien minder logisch dan de duurdere exemplaren, waardoor het iets langer kan duren voordat je kamer schoon is, maar het werk wordt zondermeer goed gedaan, al lijkt hij soms moeite te hebben met laagliggende objecten zoals voerbakken van huisdieren op pianopedalen. Zoek je een degelijke robotstofzuigers zonder toeters en bellen die bovendien betaalbaar is, dan is dit een uitstekende keuze.

3. iRobot Roomba J7 Plus

Hou je niet van opruimen? Dan is dit de perfecte stofzuiger. Deze robot is uitstekend geschikt voor zowel harde vloeren als tapijt. Middels de ingebouwde camera’s en sensoren van de PrecisionVision-navigatie vindt het zijn weg in huis en kan het obstakels herkennen en vermijden. Ligt er een sok op de grond? Geen probleem, hij rijdt er keurig omheen. Hij vindt bovendien de kruimels onder je tafel, de haren van de hond en alle dagelijkse vuil en stof en zuigt het keurig netjes op. Net als zijn grote broer de S9+ is het ook uitgerust met Imprint Smart Mapping, zodat het jouw kamers in kaart brengt en herkent.

Op een volle accu kan de robot ongeveer 75 minuten, overeenkomend met ongeveer 80 m2, aan één stuk doorzuigen. Het is een zelflegend model, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het legen van de stofbak. De vervangbare afvalzakken zijn wel enigszins prijzig, maar daarvoor scheelt het je ook een hoop werk. Een minpuntjes is wel dat de batterijstatus onduidelijk is. Door de grote borstels kan het soms gebeuren dat hij grotere stukken vuil door de kamer slingert, waardoor het schoonmaakproces iets langer kan duren. 

Deze slimme stofzuiger beschikt over een Wifi-verbinding en is te verbinden met je smartphone. Het is bovendien te bedienen met je stem en middels Google Assistant en Amazon Alexa.

4. Dyson 360 Heurist

De Dyson 360 Heurist is de beste robotstofzuiger voor je het écht schoon wilt hebben. Dit is een van de eerste robots die niet onderdoet voor de gewone stofzuiger op het gebied van zuigkracht en resultaat. Deze nieuwe uitvoering heeft zelfs 20% meer zuigkracht dan hun vorige model. Doordat de gemotoriseerde borstels over de volledige breedte van het apparaat lopen, heeft het zelfs bij de randen van een ruimte de volledige zuigkracht.

Het voordeel is bovendien dat het smaller is dan de meeste andere robotstofzuigers, waardoor hij zich makkelijk tussen nauwe openingen wringt. Het nadeel is echter, dat hij wel wat aan de hoge kant is, waardoor hij zich weer lastiger onder je meubilair kan wringen. De kamer wordt in beeld gebracht met een camera en na de kalibratie (dat kan eventjes duren) kun je jouw huis in verschillende zones opdelen, waarbij je bij elke zones aparte restricties kunt instellen. Bijvoorbeeld een bepaalde kamer negeren of in een bepaalde kamer de borstels niet gebruiken. Deze map fine-tuning werkt echt top.

De robot werkt met zowel Google Assistant als met Amazon Alexa, zodat je hem met je stem kunt opstarten. Een nadeel is wel dat hij geen obstakels kan vermijden, dus je zult zelf de kabels en schoenen even moeten oprapen. De stofzuiger produceert 70 decibel en is daarmee lang niet de stilste in deze lijst.

5. iRobot Roomba i7+

De iRobot Roomba i7+ is een regelrechte topper, zowel wat betreft functionaliteit als prijs. Door middel van de slimme systemen en de slimme navigatie leert hij snel de vorm van je huis kennen. Ook wat betreft functionaliteit ontbreekt er niks en het neemt in elk mogelijk opzicht het werk van je over.

De zuigkracht van de i7+ is maar liefst 10 keer zo groot als die de Roomba 600-serie. De gebruiksvriendelijke app en de soepele en snelle installatie zijn zeer prettig. De robot heeft een meegeleverde virtual wall, waarmee je een gebied kunt afbakenen waar hij niet mag rijden.

Je kunt hem met simpele stemcommando’s aan het werk zetten, want het werkt samen met Google Assistant en Amazon Alexa. Door middel van het Clean Base-station wordt het vuil in de robotstofzuiger na elke schoonmaakronde automatisch verzameld.

Een groot voordeel is bovendien dat deze Clean Base tot 30 keer een volle stofbak van de robot kan leegslurpen voordat die leeg gemaakt moet worden. Een nadeel is wel dat de stofzakken wel vrij prijzig zijn: je betaalt gemiddeld € 19,99 voor 3 stofzakken. Deze i7+ heeft hetzelfde ronde ontwerp als de voorlopers. 

6. Roborock S6 MaxV

De Roborock S6 MaxV is de robotstofzuiger met de beste batterijduur. Met één volle accu kan hij maar liefst 200 minuten zuigen. Dit is dan wel op de laagste instelling. In de ‘gebalanceerde modus’ kan de robot in ongeveer 30 minuten een oppervlakte van zo’n 20 vierkante meter schoonzuigen. Dit kostte slechts 20 procent van de accu. Het resultaat mag er zijn, want deze S6 MaxV maakt echt goed schoon.

De Roborock maakt met 2 camera’s en een LiDAR-scanner de ruimte vrij snel in kaart. Obstakels zoals meubilair worden moeiteloos gedetecteerd. Middels AI in de app wordt het obstakel vervolgens herkend.

Zowel op harde vloeren als op tapijt wordt stof moeiteloos verwijderd, waarmee hij absoluut niet onderdoet voor zijn concurrenten.

Xiaomi’s Roborock S6 MaxV is bovendien uitgerust met een dweil. Zeer handig, maar dat betekent ook direct dat die de grootste robotstofzuiger in deze lijst is. Hij neemt dus redelijk wat plaats in en heeft moeite om tussen de stoelpoten te komen bijvoorbeeld. Wat wel een groot voordeel is, is dat dit apparaat redelijk stil is, zodat hij ook probleemloos kan zuigen als je in de buurt bent.

7. Ecovacs Deebot X1 Omni

Deze Ecovacs Deebot X1 Omi is misschien wel de beste robotstofzuigen en dweil in één. Hij heeft bovendien een werktijd van wel 170 minuten, is uitgerust met een krachtige zuiger, kan dweilen en kan bovendien dienst doen als beveiligingscamera. De reden dat deze lager op de lijst is geplaatst is de hoge prijs en het feit dat het laadstation nogal groot en lomp is en de robot enigszins moeite heeft om kleine obstakels, zoals een sok of een laadkabel, te vermijden, maar goed. Daarvoor krijg je ook een geweldig apparaat.

De Deebot X1 Omni giet niet alleen water of je harde vloer, maar het is ook in staat om te schrobben. Zo kan het bijvoorbeeld met gemak gedroogde koffie en cola van laminaat verwijderen. Daarna reinigt en droogt hij de dweil met hete lucht. Vanwege de uitgebreide dweilfunctie van de Deebot X1 Omni heeft GadgetFabriek dit product ook vermeld als een van de beste dweilrobots van 2022.

Met behulp van de ingebouwde camera kan het ‘zien’ in je huis. Als hij niet met zijn taken bezig is, kun je het ook laten fungeren als beveiligingscamera voor thuis. Via de app kun je hiermee iemand zien en er ook mee spreken.

De zuigkracht is eveneens indrukwekkend, want hij kan snel stof en vuil van harde vloeren en tapijten verwijderen. Daarna leegt het apparaat zichzelf en maakt het zichzelf schoon. Dat is natuurlijk wel heel prettig, al gaat dit zoals gezegd wel gepaard met een flink uit de kluiten gewassen dockingstation.

Je bestuurt deze robot eenvoudig via je mobiele telefoon of via de ingebouwde spraakassistent. De stofopvangbak heeft een inhoud van 3 liter en is daarmee groter dan andere robotstofzuigers.

8. Eufy RoboVac G30 Hybrid

De Eufy RoboVac G30 Hydrid kan worden gezien als de beste goedkope robotstofzuiger en dweil in één. Deze robot kan zowel stofzuigen als dweilen, heeft een krachtige zuigfunctie, is makkelijk in gebruikt en heeft een werktijd van 110 minuten op een volle accu en dat allemaal voor een beperkt budget. Hij zuigt ook in de lage energiemodus zonder problemen stof, kruimels en grotere objecten zoals bijvoorbeeld cornflakes van harde vloeren. Klein minpuntje is wel dat zowel de afvalzak als de watertank wat aan de kleine kant zijn, maar gezien de lage prijs is dat zonder meer acceptabel.

Tijdens het methodisch heen en weer gaan door de kamer brengt deze robot zijn pad in kaart. Dat doet hij met behulp van de Smart Dynamic Navigation 2.0 technologie, waarmee de route nauwkeurige in kaart wordt gebracht, waardoor hij geen plekje overslaat. Nadeel is wel dat deze niet wordt opgeslagen voor een volgende schoonmaakbeurt, hetgeen hem dus niet zo slim maakt als menig andere robotstofzuiger in deze lijst.

Met behulp van de app geef je hem de opdracht om een kamer te stofzuigen en hij rijdt direct zijn laadstation uit en begint met het schoonmaken. Ook werkt het samen met Amazon Alexa en Google Assistant voor stembesturing.

9. Ecovacs Deebot Ozmo N8+

De Ecovacs Deebot Ozmo N8+ is een sterke, zelflegende stofzuiger en dweil in één. Met een volle accu kan de robot 110 minuten zuigen en dweilen en je harde vloer er in een mum van tijd weer stralend uitziet. De robot detecteert tapijt, die hij vervolgens tijdens het dweilen automatisch overslaat. Bovendien onthoud het plattegronden voor volgende schoonmaakbeurten. Klein nadeel is wel dat het geen optie heeft voor vlekreiniging.

Door de automatische legingsdunctie stopt de robot al het verzamelde vuil automatisch in een verwijderbare afvalzak, zodat je het apparaat slechts een keer in de maand hoeft schoon te maken. In de lage energiemodus kan de robot zonder problemen kleine en grotere stukken stof en afval opzuigen. Bij middelhoog tapijt met hardnekkige vlekken, zoals bloem, dient het wel in de krachtigste modus te werken.

De Deebot Ozmo N8+ is uitgerust met minder sensoren dan bij de grotere broers, waardoor hij nog wel eens vast wil komen te zitten. Desalniettemin is het een prima model voor grote oppervlakken met veel harde vloeren. De robot is zowel met een app als met je stem te besturen.

10. Zoef Robot Jannie

De Zoef Robot Jannie kan zowel stofzuigen als nat en droog dweilen. Het stofzuigen gaat bijzonder goed, het zorgt voor een perfect schone vloer, maar het dweilen is klaarblijkelijk niet zijn sterkste punt. Dat komt, omdat de robot kris kras door de ruimte beweegt. Dat is bij het stofzuigen geen probleem, maar bij het dweilen is wat meer structuur gewenst. Vuile vlekken worden echter wel herkend en grondigere schoongemaakt. De grote watertank zorgt ervoor dat ook grotere oppervlakten gedweild kunnen worden.

De robot weet zelf of er stofgezogen of gedweild moet worden, dus je hoeft hem alleen maar aan te zetten. Met een batterijduur van 90 minuten kan Jannie zonder problemen de ruime schoonmaken, maar het is daarna wel direct nodig hem op te laden. Het opladen vergt namelijk wel enige tijd.

Deze robotstofzuiger kan zowel met de app als met de stem worden bediend door de ondersteuning van Google Assistant en Amazon Alexa. Ook één druk op de robot is voldoende om hem aan het werk te zetten. Wil je dat de robot om een bepaalde tijd klaar is, geen probleem, dat kun je gewoon instellen.

Omdat het oog ook wat wil heeft de robot een zeer fraai design met een glazen bovenzijde. Diverse sensoren voorkomen dat het apparaat valt of botst. De hoofdborstel aan de onderzijde maakt de stofzuiger ook geschikt voor tapijt. 

Meer robotstofzuigers vergelijken?

De bovenstaande 10 stofzuigrobots zijn de beste robotstofzuigers van 2022 volgens de redactie van GadgetFabriek. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat jij naar een ander model op zoek bent. Wist je dat we alle informatie voor jou verzameld hebben en altijd de laagste prijs vinden voor tientallen robotstofzuigers?

Of je nu op zoek bent naar een Xiaomi robotstofzuiger, een iRobot Roomba, Ecovacs Deebot of welk merk dan ook: wij helpen je. Ook wanneer je op zoek bent naar een robot met een specifieke functie: zoals een de beste robotstofzuiger voor mensen met huisdieren, of een robotstofzuiger welke tegelijkertijd kan dweilen.