Your Cart

Wat is spraakherkenningssoftware?

Wat is spraakherkenning precies? Het is wanneer een machine of computerprogramma kan begrijpen wat iemand zegt en kan herkennen wie er aan het praten is. Het is handig omdat we zo met technologie kunnen praten en deze technologie weer kan reageren op onze stemcommando’s. Denk bijvoorbeeld aan spraakgestuurde assistenten zoals Siri of Alexa, of aan Dragon naturally speaking van Spraakherkenning.nl. Met stemherkenning kunnen we taken uitvoeren zonder iets aan te raken, gewoon door onze stem te gebruiken.

Hoe werkt spraakherkenning?

Spraakherkenning zet de geluiden die we maken om in digitale signalen die een computer kan begrijpen. De computer vergelijkt deze geluiden met een lijst van woorden en spraakpatronen die de computer kent. Het is als een puzzel waarbij de computer probeert te raden welk woord of welke zin je uitspreekt. Het is belangrijk dat de geluiden duidelijk zijn en dat de computer snel genoeg kan zoeken naar overeenkomsten in zijn geheugen. Spraakherkenning wordt steeds beter en wordt veel gebruikt in smartphones en slimme apparaten zoals slimme speakers. Het maakt het mogelijk om met onze stem te communiceren en apparaten taken te laten uitvoeren op basis van gesproken commando’s.

De toepassingen van spraakherkenning

Spraakherkenning wordt op veel verschillende manieren gebruikt. Je kunt het bijvoorbeeld vinden in virtuele assistenten zoals Siri en Alexa, waarmee je kunt praten en opdrachten kunt geven. Ook slimme apparaten zoals slimme thermostaten en speakers gebruiken stemherkenning. Het wordt zelfs gebruikt in geautomatiseerde telefoonsystemen, waarbij je met je stem een specifieke afdeling kunt bereiken. Bij vergaderingen kan spraakherkenning worden gebruikt om de gesproken woorden live om te zetten in tekst. Zelfs in auto’s kun je met spraakherkenning commando’s geven, zoals het bellen van een telefoonnummer. En wist je dat spraakherkenning ook wordt gebruikt in dicteer- en spraakherkenningssoftware, waarmee je documenten kunt dicteren in plaats van ze te typen? Zelfs de overheid maakt gebruik van spraakherkenning om bijvoorbeeld verdachte personen op te sporen of audio-opnamen te verifiĆ«ren. 

De voor- en nadelen

Spraakherkenning heeft verschillende voordelen. Je kunt handsfree multitasken door simpelweg tegen je spraakassistent of andere spraakherkenningssoftware te praten. Ook mensen met zichtproblemen kunnen nog steeds met hun apparaten communiceren. Dankzij geavanceerde algoritmes en machine learning worden gesproken woorden snel en nauwkeurig omgezet in geschreven tekst. Dit is handig als je bijvoorbeeld snel notities wilt maken of herinneringen wilt instellen. Natuurlijk heeft spraakherkenning ook nadelen. Achtergrondgeluid kan zorgen voor foutieve invoer en geen enkel systeem is perfect, dus er kunnen nog steeds fouten optreden. Ook kan het lastig zijn om woorden die hetzelfde klinken maar anders geschreven worden, goed te begrijpen. Het vergt dus nog steeds wat verbetering.