Robotic Process Automation is een van de snelst opkomende technologieën van dit moment. Wereldwijd kiezen steeds meer bedrijven voor het inzetten van een digitale medewerker. Maar waarom is nu juist deze techniek zo sterk in opkomst?
RPA is een techniek waarbij een virtuele werknemer (ook wel robot genoemd) wordt ingezet om een proces uit te voeren. Deze robot kan net als een werknemer e-mails verzenden en ontvangen, inloggen in applicaties en daar taken uitvoeren, PDF bestanden lezen, de browser gebruiken en nog veel meer!
De voordelen van Robotic Process Automation
Robotic Process Automation, oftewel RPA, kent vele voordelen. Een van de bekendste voordelen is waarschijnlijk het efficiënter uitvoeren van bedrijfsprocessen. Door RPA bots in te zetten kunnen werknemers zich focussen op belangrijkere taken en kun je loonkosten verlagen.
Maar wist je dat het inzetten van RPA nog veel meer voordelen heeft? Robots maken geen fouten, en voeren een proces altijd op precies dezelfde manier uit. Bovendien logt elke robot precies wat hij tegenkomt, en welke beslissingen hij maakt. Dit noemen we een audit trail.
Natuurlijk zijn robots ook nooit ziek en kunnen zij piekbelasting opvangen. Wellicht is jouw organisatie afhankelijk van seizoenen en zijn er drukke en minder drukke periodes? Denk bijvoorbeeld aan een administratiekantoor of een accountant. Robots kunnen je helpen om deze piekbelasting te verminderen.
En dat brengt ons bij ons laatste punt: door RPA in te zetten kunnen organisaties zorgen voor meer werkgeluk bij hun medewerkers, doordat deze minder saai werk moeten doen.
Welke processen komen in aanmerking voor RPA?
De moderne organisatie heeft enorm veel bedrijfsprocessen. Maar welke processen zijn nu geschikt om te automatiseren met RPA?
Ten eerste moet een proces een repetitief karakter hebben en op regels gebaseerd zijn. Een proces dat meer gebaseerd is op menselijke competenties (zoals informatie interpreteren) is geen goede kandidaat. Robots kunnen beslissingen enkel nemen op basis van simpele ALS-DAN logica.
Ook de input van een proces moet digitaal zijn. Denk aan een PDF bestand of een Excel bestand. Een papieren dossier of een gescand bonnetje zijn niet de beste inputs voor een RPA-bot.
Een proces moet niet heel lang en complex zijn. Processen die een paar applicaties gebruiken en een hoog transactievolume hebben zijn betere kandidaten. Want hoe hoger het transactievolume en hoe korter het proces, des te hoger de ROI en des te lager de investering.
Hoe start je met RPA binnen je organisatie?
Organisaties die zelf willen starten met RPA zullen eerst een RPA-platform moeten uitkiezen. Bekende RPA platformen zijn bijvoorbeeld UiPath, Automation Anywhere en Microsoft Power Automate.Organisaties die zelf aan de slag willen gaan met RPA doen er goed aan om een Proof of Concept te doen en hun medewerkers op te leiden. Dat laatste kan bijvoorbeeld met een UiPath Training. In zo’n training leer je in enkele dagen hoe je bots bouwt met UiPath en hoe je processen automatiseert.