Your Cart

Hoe Kan Ik Oude Analoge Video’s Opslaan Op De Computer?

De meeste mensen maken tegenwoordig video’s met hun smartphone of misschien zelfs een drone. Na het maken van een opname zijn deze video’s direct speelbaar op je computer, smartphone of tablet. De gemaakte video’s worden namelijk rechtstreeks opgeslagen als een digitaal bestand, zoals een ‘.MP4’-file. Mensen die al wat ouder zijn kunnen zich de klassieke videobanden waarschijnlijk nog goed herinneren. In dit artikel kijken we hoe we de content op deze VHS-tapes kunnen digitaliseren, zodat we ouderwetse films of vakantie video’s die zijn gemaakt met een ouderwetse camera gewoon kunnen terugkijken op onze Windows PC.

Analoge video opslaan met een video grabber
Heb je nog een stapel VHS-tapes in de kast liggen en ben je nieuwsgierig naar de content, dan kun je deze VHS-tapes met een zogeheten video grabber omzetten naar een digitale media file. Op deze manier is het mogelijk om oude films altijd terug te kijken op je computer of smartphone en kun je oude vakantievideo’s eenvoudig via de e-mail naar je kinderen of kleinkinderen sturen.

Een video grabber is een apparaat dat individuele stilstaande beelden van een analoog videosignaal kan vastleggen en deze vervolgens kan omzetten tot een digitaal bestand die je kunt afspelen op je computer. De video grabber bestaat uit verschillende aansluitingen waarmee je een videoband speler kunt koppelen met een pc. Zo vinden we aan de ene kant een USB-aansluiting en aan de andere kant drie RCA/tulp kabels die je aansluit aan je videoband speler.

Na het installeren van de benodigde software op jouw computer, zoals bijvoorbeeld de tool EasyCAP, kun je de videoband speler starten. Je krijgt de beelden vervolgens direct te zien op jouw computer scherm. De software geeft je de keuze om de video te starten, te stoppen of op te nemen. Wanneer je de video opneemt maakt de software een digitaal bestand van de beelden die op dat moment worden afgespeeld. Als je een film van 2 uur wilt opslaan moet je deze dus volledig laten afspelen. Hoe er dus rekening mee dat het digitaliseren van VHS-tapes behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen.

Video grabber voor andere apparaten
Een video grabber is niet alleen in staat om VHS-tapes om te zetten naar.MP4-bestanden. Op dezelfde manier kun je namelijk ook content van een cd-speler, dvd-speler of videocamera opslaan. Heb jij nog een hoop DVD’s in de kast liggen, dan kun je deze DVD’s op dezelfde manier opslaan door een koppeling te maken tussen jouw computer en de DVD-speler met behulp van een video grabber.