Your Cart

3 tips voor het beste gebruik van je camera

Ben je in het bezit van een camera? Dan trek je er waarschijnlijk regelmatig op uit om foto’s te maken. Als je nog niet bepaald veel ervaring hebt met foto’s maken, ben je misschien nog niet tevreden over het eindresultaat. Blijf vooral veel oefenen, want dan merk je snel genoeg dat jouw foto’s beter en beter worden. Wil je graag sneller vooruitgang boeken? Lees dan vooral verder. In deze tekst zetten we namelijk drie tips voor het beste gebruik van je camera op een rijtje.

1. Houd je camera op de juiste manier vast

Dit lijkt misschien een open deur, maar uit ervaring weten we dat veel mensen hun camera op de verkeerde manier vasthouden. Zo hebben beginnende fotografen er soms een handje van om hun camera met slechts één hand vast te houden. Doe dit nooit en te nimmer, want je houdt een camera altijd met twee handen vast. Ondersteun de lens bij voorkeur met je linkerhand en pak de body met je rechterhand vast. Houd een camera altijd stevig vast, maar knijp niet. Wanneer je knijpt krijg je na enige tijd mogelijk kramp in je vingers en/of handen en dat komt de kwaliteit van de foto’s meestal niet ten goede. Wil je verticaal foto’s maken? Dan kun je de camera op dezelfde manier vasthouden als we hierboven omschreven, maar dan een kwartslag gedraaid.

2. Schaf een stabilizer of gimbal aan

Wanneer je foto’s maakt, moet je voor een stabiele houding zorgen. Als je niet stabiel bent, is dit vaak terug te zien in de foto. Zo kan een foto bijvoorbeeld wazig worden wanneer je staat te trillen op je benen. Een stabiele houding aannemen is voor sommige mensen alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Tril je van nature veel? Dan kun je hier zelfs behoorlijk mee worstelen. Ga in dat geval niet direct bij de pakken neerzitten, want er zijn hulpmiddelen die je kunnen helpen om ‘stabiele’ foto’s te schieten.

Een stabilizer en gimbal zijn voorbeelden van hulpmiddelen om stabiele foto’s te maken. Hiermee wordt het mogelijk om uit de hand stabiele foto’s te maken. Het lijkt net alsof de foto’s geschoten zijn vanaf een statief, maar dat is niet het geval. Het grootste verschil tussen een stabilizer en gimbal is de manier waarop de camera gestabiliseerd wordt. Bij een stabilizer gebeurt dit op mechanische wijze, terwijl bij een gimbal alles elektronisch geregeld wordt. Als je geen ervaring hebt met deze hulpmiddelen, raden wij je aan om eerst met een stabilizer te beginnen. Als dit je bevalt, kun je uiteindelijk altijd nog de stap maken naar een gimbal.

3. Kies voor de juiste lens

Als je professionele foto’s wilt maken, is de kans groot dat je een camera met verwisselbare lens hebt. In dat geval is het belangrijk dat je een goede lens gebruikt. Dit helpt je namelijk om foto’s van hoogwaardige kwaliteit te schieten. Omdat er talloze mogelijkheden zijn op het gebied van lenzen voor camera’s, weet je misschien niet wat de beste lens is. Gelukkig hoef je er niet direct eentje te kopen, want je kunt eerst een objectief huren. Het grote voordeel hiervan is dat je een lens uit kunt proberen zonder dat je eraan vastzit. Bevalt de lens niet? Dan breng je hem terug en kun je eventueel een andere huren.

0 comments

  1. […] Galaxy A-toestel. Deze mid-range smartphones zijn honderden euro’s voordeliger. Natuurlijk is de camera wat minder goed en de processor wat minder krachtig, maar de Galaxy A-smartphones zijn prima in […]