Your Cart

Wat Zijn De Populairste Vormen Van Opslagmedia?

Digitale bestanden kunnen we op verschillende manieren en op verschillende locaties opslaan, maar welke opslagmedia is het beste geschikt voor jouw behoeften? In dit artikel bespreken wij een aantal populaire opslagmedia waarop je veilig foto’s, documenten en andere media kunt opslaan.

Vrijwel elk elektronisch apparaat is uitgerust met opslagmedia of heeft de mogelijkheid om externe opslagmedia aan te sluiten. Zo beschikken smartphones naast interne opslagruimte vaak ook over een micro SD-kaart aansluiting, maakt de PlayStation 5 gebruik van een NVMe SSD schijf en kun je bij computers doorgaans kiezen tussen een HDD of een SSD.

SD-kaart

Een SD-kaart is een voordelige en veelgebruikte opslagmedia voor camera’s en smartphones, maar is ook te gebruiken in combinatie met laptops, computers, Android-pc’s en andere apparaten. SD-kaarten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, maar de reguliere SD-kaart en de kleinere micro SD-kaart zijn veruit het populairste. In grotere apparaten worden ook wel eens CF kaarten gebruikt.

Omdat vrijwel alle apparaten over een SD-kaart slot beschikken, is vrijwel iedereen in het bezit van één of meerdere SD-kaarten. De meeste mensen gebruiken de microSD-kaart het vaakst, omdat dit kaartje kan worden geplaatst in veel smartphones en tablets, in actiecamera’s zoals de GoPro of in de drones van DJI. Doordat SD-kaarten zoveel in gebruik zijn, is deze vorm van opslagmedia best betaalbaar. Een budget SD-kaart van 32GB haal je al voor minder dan een tientje in huis, maar uiteraard stijgt deze prijs als je een grotere opslagcapaciteit nodig hebt.

USB stick

Een andere opslagmedia die bij vrijwel iedereen in huis ligt is de USB stick. Een USB stick plaats je in de USB-poort van een computer, laptop of ander apparaat. USB sticks zijn verkrijgbaar in allerlei maten en soorten. Zo heb je de traditionele USB stick die je gewoon in de USB poort van een computer kunt plaatsen, maar kun je ook een variant met USB-C aansluiting kopen voor nieuwere laptops, tablets en smartphones. Voor iPhone en iPad gebruikers zijn USB sticks met Lightning-aansluiting verkrijgbaar.

Naast de verschillende aansluitingen van USB-sticks zijn er ook verschillen in de lees- en schrijfsnelheid. Voor een snellere USB stick betaal je meer geld, net als voor een USB stick met meer opslagruimte. Voor een degelijke USB stick met een opslagcapaciteit van 256GB opslagruimte betaal je zo’n 50 euro.

Externe SSD

Eerder schreven wij dat computers en laptops gebruik maken van een SSD om bestanden op te slaan. Deze SSD zit binnenin de behuizing van het apparaat. Je kunt echter ook een externe SSD kopen. Dit is een kleine harde schijf die je met een USB-kabel kunt aansluiten aan de USB-poort van een computer, laptop, smartphone en andere apparaten. Het voordeel van een externe SSD is de grote opslagcapaciteit en de snelle lees- en schrijfsnelheid. Ook kun je een externe SSD snel loskoppelen en aansluiten op een ander apparaat, wat het delen van media erg eenvoudig maakt. Voor een externe SSD met 1TB opslagruimte van merken als Samsung en SanDisk betaal je ongeveer 80 à 90 euro.

Cloudopslag

Veel mensen kiezen tegenwoordig niet voor fysieke opslagmedia, maar voor online opslagruimte. Online opslagruimte noemen we ook wel Cloudopslag. Een aantal populaire aanbieders van Cloudopslag zijn Google Drive, Dropbox en Microsoft OneDrive. Hierbij krijg je tegen een maandelijkse of jaarlijkse betaling een bepaalde hoeveelheid online opslagruimte. Wat Cloudopslag zo aantrekkelijk maakt is dat je jouw bestanden overal en vanaf elk apparaat kunt bereiken. Ook maken aanbieders van Cloud opslag regelmatig back-ups, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je jouw bestanden door een crash kwijtraakt. Uiteraard is het wel belangrijk om te zorgen dat jouw inloggegevens privé blijven, anders krijgen andere mensen toegang tot jouw media.