Your Cart

Wat Is Raspberry Pi En Waarvoor Kun Je Raspberry Pi Gebruiken?

Raspberry Pi is de naam voor kleine computers die bestaan uit een klein moederbord met daarop alleen de noodzakelijke hardware. Deze moederborden, gemaakt door de Raspberry Pi Foundation, worden voor verschillende toepassingen gebruikt. In dit artikel gaan we hier wat dieper op in.

Wat is Raspberry Pi?

Twaalf jaar geleden, in 2012, verscheen de eerste Raspberry Pi op de markt. Met Raspberry Pi hoopte de Raspberry Pi Foundation mensen meer kennis bij te brengen over computertechnologie en de toegang tot computeronderwijs gemakkelijker te maken. Zo is Raspberry Pi ideaal voor mensen die een programmeertaal willen leren of eigen hardware willen bouwen. Ook is Raspberry Pi een veelgebruikt systeem voor Internet of Things (IoT).

Raspberry Pi draait niet op Windows of MacOS, en ook niet op een mobiel platform zoals Android. In plaats daarvan draait RaspBerry Pi op Linux, een gratis open-source besturingssysteem dat populair is onder ontwikkelaars. In tegenstelling tot Windows of MacOS verwelkomt Linux ontwikkelaars om in de code van het besturingssysteem te kijken en zo nodig aanpassingen te doen. Doordat iedereen aanpassingen kan doen zijn er veel verschillende versies van Linux beschikbaar, waarvan sommige versies perfect zijn geoptimaliseerd voor bepaalde toepassingen. Doorgaans is Linux een zo kaal mogelijk besturingssysteem zonder onnodige functies.

Prijs

Naast dat Raspberry Pi voor veel toepassingen gebruikt kan worden, is Raspberry Pi ook aantrekkelijk vanwege de prijs. Een Raspberry Pi computer haal je al voor minder dan 50 euro in huis. De Raspberry Pi Zero-serie kost zelfs hooguit een paar tientjes en ook de nieuwe en krachtigere Raspberry Pi 5 met 8GB RAM haal je voor minder dan 100 euro in huis.

Dankzij de lage prijzen is Raspberry Pi een heel leuk platform om mee te experimenteren, ook als je nog maar weinig ervaring hebt met de hardware of het Linux-besturingssysteem.

Wie koopt Raspberry Pi?

Nu je weet wat Raspberry Pi is en hoeveel het kost, vraag je je misschien af wat jij als reguliere consument met Raspberry Pi kunt doen. Eigenlijk is dat volledig aan jezelf. Neem nou de Raspberry Pi 5, de krachtigste en meest uitgebreide Raspberry op dit moment. De Raspberry Pi 5 beschikt over een Quad-core 64-bit Arm Cortex-A76 CPU met 8GB werkgeheugen, een VideoCore VII GPU, WiFi- en Bluetooth-ondersteuning en vele poorten, waaronder twee USB 3.0-poorten, twee USB 2.0-poorten, een Ethernet-poort en een microSD-kaart aansluiting. Kortom een volwaardige computer.

Hang een 4K-monitor aan het moederbord, sluit een toetsenbord en muis aan en je hebt een volledig systeem. Doordat het moederbord zo klein is kun je de Raspberry Pi gewoon achterop jouw monitor of onder jouw bureaublad plakken om jouw werkomgeving zo minimalistisch mogelijk te houden.

Met het geïnstalleerde Raspberry Pi OS kun je gewoon internetten, YouTube video’s kijken en zelfs hele simpele spellen spelen. Je kunt dus gelijk met de Raspberry Pi 5 aan de slag als een desktop pc met een minimalistisch besturingssysteem voor simpele taken. Hou er wel rekening mee dat de snelheid van de Raspberry Pi niet te vergelijken is met die van een reguliere desktop PC. Het is een kleine computer met een zwakke CPU, dus gebruik het vooral om mee te internetten, teksten te schrijven, een programmeertaal te leren of gewoon het Linux-besturingssysteem onder de knie te krijgen.

Als je klaar bent voor meer geavanceerde taken, dan kun je bijvoorbeeld een NAS- of webserver opzetten of een eigen router maken. Je kunt experimenteren met andere Linux-besturingssystemen, retro games spelen of een Smart TV opzetten. Misschien wil je jouw Raspberry Pi gebruiken om jouw thuisnetwerk in de gaten te houden of een Raspberry Pi combineren met beveiligingscamera’s in huis om zo een beveiligingssysteem te creëren. 

Raspberry Pi is vooral gemaakt voor deze laatste taken, dus niet als vervanging van de Windows desktop PC of jouw moderne gaming station, maar wel voor leuke projecten om zelf iets functioneels te creëren. Raspberry Pi is voor mensen die het leuk vinden om uit te zoeken hoe dingen werken en niet bang zijn om te knutselen.