Your Cart

Wat Is De Beste Smartphone Voor Gamers?

Gamen doen we steeds vaker op onze smartphone. Smartphones zijn inmiddels zo krachtig dat je race- en RPG-spellen kunt installeren die grafisch weinig onderdoen aan veel PC-games. Fabrikanten spelen hier op in door smartphones op de markt te brengen die speciaal zijn ontworpen voor gamers. In dit artikel bespreken wij de meest populaire gaming-smartphones en waarom je voor zo’n gaming-smartphone zo moeten kiezen.

Er zijn een paar fabrikanten die smartphones op de markt brengen die zijn gespecialiseerd in het draaien van zware games. Het gaat voornamelijk om Asus’s ROG Phone-serie, Xiaomi’s Black Shark-serie en Nubia’s Red Magic-serie. Deze smartphones beschikken over vlaggenschip specificaties en vaak een aantal extra features die ontbreken op de reguliere smartphone.

ASUS ROG Phone 6D (Ultimate)

De ROG Phone 6D, die Asus in september van 2022 introduceerde, is een van de meest uitgebreide gaming-smartphones. ASUS heeft twee modellen op de markt gebracht, namelijk de reguliere ROG Phone 6D en de ROG Phone 6D Ultimate. Beide modellen beschikken grotendeels over dezelfde specificaties, maar de ROG Phone Ultimate heeft een uitgebreider koelsysteem.

De smartphone heeft een 6,78-inch AMOLED-scherm met een in-display vingerafdrukscanner en een 165Hz verversingsnelheid voor een vloeiende gameplay, een Dimensity 9000 Plus-processor van MediaTek, 16GB werkgeheugen, 512GB opslagruimte, een 6000mAh accu met ondersteuning voor 60W snelladen, een 12MP selfie-camera en een driedubbele rear-camera met een 50MP hoofdlens, een 13MP ultragroothoeklens en een 5MP macrolens.

ASUS levert de Ultimate-uitvoering met een afneembare AeroActive Portal. Dit is een extern koelsysteem die je aan de achterkant van de smartphone kunt plaatsen. Via een automatisch openende luchtinlaat kan dit systeem het interne koelblok van de smartphone koelen. Op deze manier voorkom je dat de smartphone tijdens lange gamesessies oververhit raakt.

De behuizing van de smartphone is voorzien van ultrasonische AirTriggers. Dit zijn aanraakgevoelige knoppen aan de linker en rechterkant die je kunt gebruiken om mee te gamen. De AirTriggers registreren zowel drukken als vegen en veranderen de smartphone in een soort gamecontroller.

De extra’s van de ROG Phone-smartphones brengen niet alleen voordelen met zich mee wanneer je een geavanceerde RPG-spel speelt, maar ook als je bijvoorbeeld geniet van een leuke online casino. Het scherm reageert namelijk sneller op aanrakingen dan een regulier smartphonescherm, is veel vloeiender en belooft mooie kleuren. Ook kun je zelf aangeven welke handelingen je wilt uitvoeren met de AirTriggers, waardoor je deze fysieke knoppen dus ook kunt gebruiken tijdens een potje poker of blackjack om bijvoorbeeld een bet te plaatsen.

De ASUS ROG Phone 6D kreeg bij de lancering een adviesprijs mee van 949 euro (12GB + 256GB). Aan de ROG Phone 6D Ultimate hing een prijskaartje van maar liefst 1399 euro. Dat de ROG Phone 6D (Ultimate) een van de beste gaming-smartpones is merk je helaas ook direct aan de adviesprijs.

Xiaomi Black Shark 5 Pro

In juni 2022 verscheen de Black Shark 5 Pro van Xiaomi in Nederland op de markt. Deze concurrerende gaming-smartphone kreeg bij de lancering een vanaf adviesprijs mee van 799 euro. De reguliere Black Shark 5 is met een originele adviesprijs van 549 euro een stuk aantrekkelijker geprijsd.

De Black Shark 5 Pro beschikt over een 6,67-inch scherm met een resolutie van 2400 bij 1080 pixels, een 144Hz verversingssnelheid en een 720Hz touchsamplingrate. Intern vinden we een Snapdragon 8 Gen 1-processor, maximaal 16GB werkgeheugen, maximaal 512GB opslagruimte, een 4650 mAh accu met ondersteuning voor 120W snelladen en een driedubbele camera met een 108MP hoofdlens, een 12MP groothoeklens en een 5MP telephoto macrolens. Ook heeft de Black Shark 5 Pro een infraroodsensor en een passieve koeling voor de lange gaming-sessies. Voor het spelen van games heeft de smartphone fysieke pop-up triggers waaraan een functie voor je game kan worden toegewezen.

Nubia Red Magic 8 Pro

We eindigen deze lijst met de Nubia Red Magic 8 Pro, die Nubia kortgeleden in Nederland en België heeft geïntroduceerd voor een vanafprijs van 650 euro. De Nubia Red Magic 8 Pro heeft een 6,8-inch AMOLED-scherm met een resolutie van 1116×2480 pixels en een 120Hz verversingssnelheid, een Snapdragon 8 Gen 2-processor, een 6000mAh accu met ondersteuning voor 65W snelladen, een 16MP in-display selfie-camera, een in-display vingerafdrukscanner, en een driedubbele rear-camera met een 50MP hoofdlens, een 8MP ultragroothoeklens en een 2MP macrolens.

De smartphone is uitgerust met een 3d-vapor chamber en een ingebouwde ventilator die maximaal aan 20.000 toeren per minuut kan draaien om de smartphone tijdens het gamen koel te houden. Uiteraard heeft ook deze gaming-smartphone aanraakgevoelige schouderknoppen.

De Red Magic 8 Pro is verkrijgbaar in twee kleuren. De zwarte uitvoering heeft 12GB werkgeheugen en 256GB opslagruimte en kost 650 euro. De transparante versie kost 750 euro en heeft 16GB werkgeheugen en 512GB opslagruimte.