Your Cart

Review tado° Slimme Aircobediening V3+: Bedien Je Airconditioning Met Je Smartphone En Bespaar Energie

Heb jij een airconditioning in huis, dan bedien je deze waarschijnlijk met een reguliere afstandsbediening met beperkte mogelijkheden. In deze review kijken wij naar de tado° Slimme Aircobediening V3+, een vervanging van de infrarood afstandsbediening die jou veel meer controle geeft en helpt onnodige energieverbruik te voorkomen.

Inhoud

Voordat we het product bespreken, kijken we eerst even naar de inhoud van de verpakking. Tado° levert in de doos uiteraard de Slimme Aircobediening V3+ zelf, maar ook een voedingsadapter, een USB-kabel, een handleiding en dubbelzijdige tape waarmee je de afstandsbediening op een muur kunt monteren.

Installatie

Het installeren van de tado° Slimme Aircobediening V3+ is erg eenvoudig. Om te beginnen sluit je de slimme afstandsbediening aan op het stroom en download je de tado°-app op jouw Android- of iOS-apparaat. Vervolgens moet je de Slimme Aircobediening V3+ registreren in de app. Dit doe je door in de app het juiste apparaat te selecteren, de code in te voeren die op de Slimme Aircobediening V3+ te vinden is en dan de QR-code aan de achterzijde te scannen.

Na het scannen zal de Slimme Aircobediening V3+ een verbinding maken met het WiFi-thuisnetwerk. Op het scherm van de Slimme Aircobediening V3+ krijg je te zien wanneer het maken van deze verbinding is voltooid. In de tado°-app kun je nu aangeven in welke kamer je de Slimme Aircobediening V3+ hebt geïnstalleerd, waarna tado° de installatie volledig zal voltooien door verbinding te maken met de servers van tado°.

Nu je de tado° Slimme Aircobediening V3+ hebt geïnstalleerd, moet je de juiste airconditioning toevoegen in de tado°-app. Dit doe je door in de app het merk van de airconditioning te selecteren en vervolgens op de aan/uit-knop van de originele afstandsbediening te drukken. Op deze manier kan de tado° Slimme Aircobediening V3+ het specifieke model van jouw airconditioning herkennen. Vervolgens voert de tado° Slimme Aircobediening V3+ enkele tests uit om te controleren of alles naar behoren werkt en worden er enkele updates gedownload als dit nodig is.

Het hele installatieproces, dat niet veel langer dan vijf minuten in beslag neemt, is nu afgerond. Je kunt de Slimme Aircobediening V3+ nu gewoon aan de muur hangen, de oude afstandsbediening in een la opbergen en de airconditioning voortaan via de tado°-app op je smartphone bedienen. De Slimme Aircobediening V3+ is voorzien van een display met witte led-lampjes waarop je de temperatuur en acties kunt aflezen. Hou er wel rekening mee dat de tado° Slimme Aircobediening V3+ met infrarood werkt. Hierdoor moet je de Slimme Aircobediening V3+ dus wel in de buurt van de airco plaatsen.

Functies

Nu je het installatieprocess hebt afgerond kun je aan de slag met alle handige functies van de slimme afstandsbediening. Uiteraard kun je met de tado°-app gewoon alle standaard commando’s uitvoeren, zoals het afkoelen of opwarmen van de airconditioning of de kracht van de fan aanpassen. Wat de tado° Slimme Aircobediening V3+ echter interessant maakt zijn de extra mogelijkheden die ontbreken bij een reguliere afstandsbediening.

Zo kun je een tijdschema aanmaken, waarbij je per dag en per uur kunt aangeven wat de airco moet doen. Ben jij doordeweeks ‘s morgens en ‘s middags nooit thuis, dan stel je in dat de airco om deze tijdens uit staat. Kom jij elke dag na het werk om ongeveer 6 uur thuis, dan kun je instellen dat de airco elke werkdag om kwart voor 6 moet beginnen met het opwarmen of afkoelen van de kamer. Op deze manier gaat alles automatisch en voorkom je onnodig energieverbruik. Het instellen van een tijdschema is eenvoudig en tijdens onze testperiode werkte dit allemaal zonder problemen.

Ook kan de Slimme Aircobediening V3+ detecteren of een raam openstaat. Staat de airco aan en een raam op een kier, dan krijg je hierover een melding op je smartphone. Je kunt dan direct de airco uitschakelen om energie te besparen.

Het mooie aan het tado° ecosysteem is dat je eenvoudig meerdere tado° producten kunt toevoegen aan jouw huishouden, die allemaal kunnen samenwerken met behulp van de tado°-app. Zo kun je bijvoorbeeld alle kamers in jouw huis voorzien van een slimme afstandsbediening of thermostaat, die je allemaal per stuk of tegelijk commando’s kunt geven met de tado°-app.

Auto-Assist

Om het meeste uit de tado° Slimme Aircobediening V3+ te halen moet je een betaald abonnement op Auto-Assist afsluiten. Voor een bedrag van 3,99 euro per maand of 29,99 euro per jaar krijg je meer handige functies en een beter inzicht op jouw energieverbruik.

Zo kan de Open Raam Detectie in combinatie met Auto-Assist automatisch de airco uitschakelen wanneer je een raam open laat staan. Zo voorkom je een ongewenste hoge rekening wanneer je de airco per ongeluk aan laat staan terwijl jij op een warme zomerse dag de hele dag in de tuin zit.

Ook kun je gebruikmaken van Geofencing. Dit is een functie die op basis van WiFi-signalen en de GPS coördinatie van jouw smartphone kan zien of er iemand thuis is. Is er niemand thuis, dan schakelt tado° automatisch de airconditioning uit. Dit kan flink kosten besparen. Kom jij van het werk en ben jij bijna thuis, dan kan de Geofencing-functie automatisch de airco inschakelen zodat jij in een verwarmde kamer thuiskomt.

Verder geeft Auto-Assist je toegang tot Energy IQ. Met Energy IQ krijg jij een gedetailleerd overzicht van jouw energieverbruik en de daarbij behorende kosten. Deze overzichten kun je vergelijken met voorgaande maanden en laten duidelijk zien wanneer de airco voor langere of kortere periodes is gebruikt.

Als laatste bevat Auto-Assist de Care & Protect-feature. Deze functie houdt jouw verwarming in de gaten om eventuele problemen op te sporen. Zodra Care & Protect ongewone activiteiten  waarneemt krijg jij hierover een melding op jouw smartphone, zodat jij het probleem kunt oplossen of op tijd een vakman kunt inschakelen.

Conclusie (voordelen/nadelen)

Met de Slimme Aircobediening V3+ van tado° kun je het bedienen van jouw airconditioning vereenvoudigen en tegelijkertijd besparen op de vervelende energierekening. Het is heel handig dat je voortaan alles vanaf je smartphone kunt regelen, want de smartphone heb je immers altijd bij je, in tegenstelling tot de afstandsbediening van je airconditioning.

Naast het vereenvoudigen van de bediening brengt de tado° Slimme Aircobediening V3+ vele extra functies met zich mee, die je niet alleen meer controle geven, maar ook voorkomen dat je onnodig energie verbruikt. Vooral functies als Open Raam Detectie en Geofencing helpen te voorkomen dat jouw airco onnodig aanstaat, wat je uiteindelijk terugziet op de minder hoge energierekening.

Het is belangrijk om te weten dat je niet van alle functies gebruik kunt maken als je geen Auto-Assist abonnement afsluit. Als de Auto-Assist functies voor jou belangrijk zijn, dan is de aanschaf van de tado° Slimme Aircobediening V3+ dus geen eenmalige investering. Je hoeft overigens niet meerdere abonnementen af te sluiten als je in jouw huishouden gebruikmaakt van meerdere tado° producten. Vooral bij het gebruik van meerdere tado° producten verdien je de kosten van het abonnement snel terug.

Voordelen

  • Makkelijk te installeren
  • tado°-app overzichtelijk en eenvoudig in gebruik
  • Veel functies om automatisch te besparen op de energierekening

Nadelen

  • Aanschaffen van een Auto-Assist abonnement vereist om gebruik te maken van alle functies

Tado° Slimme Aircobediening V3+ kopen
De tado° Slimme Aircobediening V3+ is in Nederland verkrijgbaar bij verschillende grote webwinkels, waaronder Amazon, Bol.com en Coolblue. Bij Bol.com is de tado° Slimme Aircobediening V3+ momenteel in de aanbieding voor 92,99 euro.