Your Cart

Review Creality Ender-3 V2 Neo 3D Printer: Eenvoudig In Gebruik En Hoge Kwaliteit 3D-Printen

Printers zijn de afgelopen decennia steeds beter geworden. Waar we vroeger nog tegen problemen aanliepen omdat we een papiertje niet correct in de papierlade plaatsten, hebben we tegenwoordig razendsnelle kleurenprinters met WiFi-ondersteuning in huis staan. De volgende stap is een 3D-printer, waarmee je volledige 3D-objecten kunt printen zoals doosjes, speeltjes of handige tools. In deze review kijken wij naar de Creality Ender-3 V2 Neo 3D Printer, een relatief voordelige 3D-printer voor de reguliere consument. Je kunt de printer HIER KOPEN voor 210 euro als je bij het afrekenen de couponcode NNNCRAE3V2N invoert.

Inhoud en installatie

De Creality Ender-3 V2 Neo 3D Printer is een printer die je zelf nog gedeeltelijk in elkaar moet zetten wanneer je de printer uit de doos haalt. Dit is echter eenvoudiger dan het klinkt, want je hoeft slechts vier schroeven en wat stekkertjes aan te sluiten aan de stappenmotoren. Vervolgens sluit je het LCD-scherm aan waarmee je de printer kunt bedienen. Alle tools die je voor de installatie en het printen nodig hebt zit bij de printer inbegrepen, inclusief een mondstukreiniger, een micro SD-kaart, een USB-adapter, gereedschap, filament, een vlaksnijtang en meer. De printer heeft een ingebouwde toolbox-lade, waar je al deze accessoires in kunt opbergen zodat je deze tools altijd bij de hand hebt wanneer je ze in de toekomst weer nodig hebben.

De printer kan werken op zowel een 230V-aansluiting als op een 120V-aansluiting. Met een schakelaar aan de achterkant kun je het voltage selecteren. Zorg ervoor dat deze schakelaar op 230V staat als je in Nederland woont. Als het goed is staat deze schakelaar standaard op 230V, maar het is belangrijk om dit even te controleren voordat je de printer aansluit aan het stroom. In sommige landen, zoals de VS, gebruiken ze een stroomaansluiting met 120V.

Na het in elkaar zetten van de printer moet je de printer uitlijnen. Dit kan je het beste doen volgens de handleiding die je kan downloaden van de site van Ender. De meegeleverde korte handleiding is naar onze mening namelijk te summier. Ook kan je hierover diverse YouTube video’s vinden die heel duidelijk stap voor stap laten zien wat je moet doen voordat je jouw eerste 3D-object kunt printen. Ikzelf heb alleen de gedownloade handleiding gevolgd. Eerst heb ik handmatig het printbed geleveld en daarna nog de autoleveling van het bed gedaan. De autoleveling-functie kun je selecteren op het 4,3-inch kleuren LCD-scherm naast de printer. Wanneer het levelen van de printplaat is voltooit kun je de filament aanbrengen.

Ender levert bij de Creality Ender-3 V2 Neo 3D Printer een beperkte hoeveelheid witte filament. Het meegeleverde filament zit niet op een klos gewikkeld. Hierdoor moet je goed opletten dat het netjes afwikkelt tijdens het printen. De meegeleverde filament is voldoende voor je eerste paar 3D-printen, maar als je de printer actief gaat gebruiken ben je hier snel doorheen en moet je een nieuwe rol filament bestellen. Dit is echter sowieso nodig als je objecten wilt printen in andere kleuren dan wit. De printer is met verschillende filamentsoorten te gebruiken. Zo kun je kiezen voor PLA, ABS of PETG.

Beginnen met printen

Nadat je de 3D-printer volledig hebt geïnstalleerd kun je jouw eerste 3D-object printen. Op het internet kun je gratis honderden 3D-objecten downloaden. Deze 3D-objecten kun je inladen in een standaard 3D-programma, zoals Creality Print van Ender of met uitgebreidere 3D-software zoals Cura. Vervolgens kun je deze objecten “slicen”. Dit wil zeggen dat je het 3D-object opslaat op een manier dat de 3D-printer kan begrijpen. Na het slicen kopieer je het bestand naar de meegeleverde micro sd-kaart, die je vervolgens in de printer kunt plaatsen om het bestand in te laden. Na het selecteren van het bestand hoef je alleen nog maar op start printen te drukken. Vervolgens is het een kwestie van wachten terwijl de 3D-printer aan het werk gaat. Tijdens onze test verliep dit allemaal vlekkeloos. Hou er rekening mee dat elke 3D-printer een beperkte oppervlakte heeft om op te printen. Zo heeft de Creality Ender-3 V2 Neo 3D een maximale printvolume van 220mm bij 220mm bij 250mm. Dit is een degelijke formaat en voor de reguliere consument waarschijnlijk ruim voldoende.

Hou er ook rekening mee dat je mogelijk niet het gewenste resultaat krijgt als je voor het eerst op start print drukt zonder eerst de instellingen in te duiken. Je kunt namelijk zelf bepaalde instellingen aanpassen die invloed hebben op de kwaliteit van de 3D-print. Zo kun je in Creality Print de resolutie opschroeven van bijvoorbeeld 0.2 mm naar 0.1 mm. Dit geeft een veel gladder resultaat, wat goed te zien is in het onderstaande voorbeeld (links 0.2mm / rechts 0.1mm). Hou er wel rekening mee dat het printen met meer details meer tijd in beslag neemt en iets meer filament vereist.

Op het LCD-scherm naast de printer kun je precies zien hoelang de 3D-printer al aan het printen is en hoe lang het nog duurt voordat de print is afgerond. Ook toont het scherm een voorbeeld van het 3D-object die je hebt geselecteerd. Op het onderstaande voorbeeld zien we dat het printen, zelfs als het om een relatief kleine print gaat, al snel enkele uren in beslag kan nemen. Tijdens het printen kunnen bepaalde onderdelen erg warm worden. Hou huisdieren en kleine kinderen daarom uit de buurt van de 3D-printer tijdens het printen. Zo kan de neus van de 3D-printer maximaal 260 graden warm worden. Uiteraard is dit nodig om het filament te smelten.

Over warmte gesproken, de Creality Ender-3 V2 Neo heeft een verwarmt printbed. Dit zorgt ervoor dat het 3D-object goed blijft plakken aan de ondergrond en dus niet per ongeluk los komt tijdens het printen en de hele print verpest. Tegelijkertijd is het 3D-object na het printen eenvoudig van het printoppervlak te verwijderen, doordat het een afneembare en flexibele plaat betreft. Mocht het toch nodig zijn dan kun je met de meegeleverde schraper hardnekkige prints verwijderen.

Conclusie

De Creality Ender-3 V2 Neo is de ideale 3D-printer voor beginners. Ten eerst is de printer inmiddels al verkrijgbaar voor zo’n 225 euro, wat de printer erg betaalbaar maakt. Daarnaast hebben wij een couponcode (NNNCRAE3V2N) voor jullie, waarmee je de printer hier kunt kopen voor slechts 210 euro. Ten tweede is letterlijk alles inbegrepen om direct na de installatie jouw eerst 3D-objecten te printen, inclusief een sd-kaart met daarop een sample-print. Ook het proces om jouw eerste 3D-print werkelijkheid te maken is relatief eenvoudig. Het doornemen van een online handleiding of het volgen van een YouTube tutorial is voldoende om het printproces onder de knie te krijgen. Je kunt de hele 3D-printer bedienen met het grote duidelijke LCD-scherm die aan de printer is aangesloten.

De Creality Ender-3 V2 Neo is zeker niet de snelste 3D-printer op de markt, maar de printkwaliteit is uitstekend. De afneembare en flexibele printplaat maakt het vervolgens heel eenvoudig om geprinte objecten van het printoppervlak te verwijderen. We raden aan om na de aanschaf van de printer direct een rol filament aan te schaffen, want de meegeleverde filament zit niet op een spoel en is erg beperkt.

Zoals bij elke 3D printer is het belangrijk om in het begin veel te testen en te spelen met de instellingen zodat je kunt leren welke settings het resultaat geven waarnaar jij opzoek bent. Wees niet bang om met de resolutie en verschillende materialen te experimenteren. Ook kun je de temperaturen van de neus en het printbed aanpassen. Zo is het soms bijvoorbeeld nodig om de temperatuur van de neus van de printer te verhogen, zodat het filament vloeiender door de neus stroomt en daardoor minder fouten veroorzaakt.

Voordelen

– Zeer makkelijk te bouwen 3d printer.
– Na uitlijnen probleemloos geprint.
– De prints zijn zeer eenvoudig van het printoppervlak te verwijderen, doordat het een afneembare en flexibele plaat betreft.
– Verwarmd printbed.
– Meerdere filamentsoorten te gebruiken. (PLA, ABS en PETG)

Nadelen – Meegeleverde handleiding is summier. Maar online alles te verkrijgen.
– De hoeveelheid bijgeleverde hoeveelheid filament is erg beperkt en zit niet op een klos gewikkeld. Goed opletten dat het netjes afwikkelt tijdens printen.

0 comments

  1. […] ook dan kan een lasersnijder een wereld van verschil maken. Combineer jouw lasersnijder met een 3D-printer en de creatieve mogelijkheden zijn helemaal […]