Your Cart

Innovatieve materialen en technieken voor duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen begint steeds belangrijker te worden. Met duurzaam bouwen worden onder andere duurzame bouwmaterialen gebruikt en innovatieve technieken, om het milieu zo min mogelijk te belasten. Wat er allemaal onder duurzaam bouwen valt en welke technieken en materialen je terug kunt vinden, vertellen we je hieronder.

Kies voor duurzame materialen en gadgets

We benoemden het net al even kort, maar het is belangrijk dat er wordt gekozen voor herbruikbare of gerecyclede materialen. Denk bijvoorbeeld aan het slopen van een gebouw: in plaats van de materialen weg te gooien, kun je deze een tweede leven geven in een nieuwe woning. Denk aan hout en ijzer dat gerecycled kan worden. Vervolgens kun je ook kiezen voor duurzame gadgets voor in jouw woning. Denk bijvoorbeeld aan LED-lampen, een tv die niet teveel energie vreet en een koelkast met een goed energielabel.

Natuurinclusief bouwen

Natuurinclusief bouwen is een manier van duurzaam bouwen. Met natuurinclusief bouwen wordt de biodiversiteit zo veel mogelijk behouden. En de biodiversiteit is belangrijker dan je denkt: biodiversiteit zorgt voor schoon drinkwater, een gezonde lucht en de bestuiving van bloemen en planten. Zonder de biodiversiteit kunnen wij eigenlijk niet fatsoenlijk leven. Maar, hoe zie je dit dan terug in de bouw? 

Een voorbeeld van natuurinclusief bouwen is het plaatsen van zoogdierkasten in de wijk of rondom de woning. Er zijn ook kasten voor onder andere de huismus, vleermuis en de gierzwaluw die je kunt plaatsen rondom het huis, bijvoorbeeld in de gevel. Er zijn namelijk een aantal bedreigde diersoorten die dankzij deze verblijfskasten ongestoord kunnen leven. Ook een groen dak, groene gevel en groene tuin vallen onder natuurinclusief bouwen.

Circulair bouwen

Een andere manier van duurzaam bouwen, is circulair bouwen. Wanneer een woning circulair wordt gebouwd, wordt er gebruik gemaakt van herbruikbare of gerecyclede materialen. Bovendien worden grondstoffen zo min mogelijk uitgeput. Dit is beter voor de aarde. Ook is het belangrijk dat er tijdens dit bouwproces gebruik wordt gemaakt van duurzame en energiebesparende machines, en dat de woning op zich ook energiezuinig zal worden. Alles voor een betere wereld!

Voordelen duurzaam bouwen en wonen

We kunnen er niet omheen draaien dat duurzaam bouwen steeds belangrijker begint te worden. Maar, wat zijn de voordelen ervan? Duurzaam bouwen is goed voor het milieu: er worden zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruikt en daardoor zal het milieu minder uitgeput worden. Ook de biodiversiteit kan worden behouden. Uiteindelijk zijn duurzame woningen en duurzame gadgets ook beter voor het milieu, aangezien deze woningen energiezuinig zijn en dus ook voordeliger voor jou als bewoner.