Your Cart

Gadgets Voor Op De Boot

Als we het hebben over gadgets denken wij doorgaans aan apparaten zoals smartphones, smartwatches, draadloze oordopjes en andere handige accessoires die we dagelijks gebruiken. Er bestaan echter honderden gadgets voor allerlei verschillende situaties, locaties en activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan survival gadgets, reisgadgets of gadgets voor in de auto. In dit artikel bespreken wij een aantal gadgets die speciaal zijn gemaakt voor het gebruik op een boot.

Fenders

Het maakt niet uit of je een klein rubberen bootje hebt voor gebruik in je lokale meer of kanaal, in het bezit bent van een zeilboot of eigenaar bent van een luxe jacht. In alle gevallen kun je bepaalde gadgets aanschaffen die jouw tijd op het water gemakkelijker en aantrekkelijker maken. Een van deze producten is een zogeheten ‘fender’. Fenders zijn producten die bescherming bieden tegen schokken en schade. Fenders zijn gemaakt van duurzaam en flexibel materiaal, zoals rubber of PVC, en worden bevestigd aan de romp van de boot. Je plaatst de fender aan de zijkant van je boot, zodat de romp van je boot bij een botsing met een andere boot of een obstakel  geen krassen of deuken oploopt. Fenders zijn heel voordelig en kosten vaak niet meer dan een paar tientjes. Daardoor heb je de investering er heel snel weer uit.

Stroomomvormer

De wat grotere boten verbruiken vaak veel stroom, bijvoorbeeld voor de verlichting, de ingebouwde keuken en de aanwezige stopcontacten. Hiervoor is een boot uitgerust met een grote accu, die is aangesloten op een “omvormer”. Een stroomomvormer zet het gelijkstroom (DC) om in wisselstroom (AC), waardoor het mogelijk is om elektrische apparaten en apparatuur aan boord van een boot van stroom te voorzien. De Victron Multiplus is zo’n stroomomvormer. Deze omvormer kun je ook gebruiken om aangesloten accu’s en power banks op te laden vanuit een externe stroombron, zoals een walstroomaansluiting, een generator of een zonnepaneel. Het installeren van een stroomomvormer is een grote investering, maar een must-have op een grote boot.

Waterdichte tas

Veel producten zijn niet waterdicht of erg gevoelig voor de zoute lucht op zee. Denk bijvoorbeeld aan de accu’s voor je camera of belangrijke documenten. Dit is uiteraard niet ideaal als je de zee opgaat. Daarom raden wij aan om minstens één waterdichte tas op je boot te hebben. Zo kun je deze producten met een gerust gevoel aan de kant leggen wanneer je ze niet gebruikt en hoef je je geen zorgen te maken wanneer water in de boot spettert.

Gadgets voor noodsituaties

Een simpele gadget die je altijd op je boot moet hebben is een waterdichte zaklamp. Dit is niet alleen handig als je in het donker wat moet vinden in je boot, maar kan ook van levensbelang zijn in noodsituaties. Stel je strand op een onbewoond eiland of je boot begint in ’s nachts te zinken, dan kun je de zaklamp onder andere gebruiken om een SOS signaal uit te zenden. Een ander product die je jouw leven in noodsituaties kan redden is een satelliettelefoon. Ben jij aan het zeilen in afgelegen plekken op de wereld, dan is de kans namelijk groot dat jouw reguliere smartphone geen bereik heeft. Een satelliettelefoon heeft dit wel en kan tegelijkertijd vaak je gps-coördinaties doorgeven zodat er in een noodsituatie gelijk hulp jouw kant op kan worden gestuurd.