Je studententijd is er eentje die je nooit meer zal vergeten. Althans, als je het goed doet! Wanneer je op kamers gaat, kom je er al snel achter dat het leven in een studentenwoning toch écht wel even andere koek is dan bij je ouders. Niet alleen is het er minder luxe natuurlijk, maar ook omdat je ineens geconfronteerd wordt met wat materiële en immateriële zaken waar je voorheen eigenlijk niet echt over na hoefde te denken. Wij zetten wat dingetjes op een rij die er vaak bij in schieten, maar geen enkele student eigenlijk kan missen.
De juiste apparatuur en programma’s
In het digitale tijdperk waarin we leven, kunnen we er moeilijk omheen dat kwalitatief goede apparatuur nou eenmaal geen overbodige luxe is. Een laptop voor school is het eerste wat misschien te binnen schiet. Het kan zijn dat je al beschikt over een sterke laptop, maar dat je opleiding tóch met bepaalde systeemeisen over de plank komt. Lees je daarom altijd even goed in over wat het instituut van jou verwacht.
Misschien is het belangrijk dat je voor je studie beschikt over een goede microfoon of dat je een lading Adobe-programma’s installeert. Deze dingen kunnen al snel aardig in de kosten oplopen, dus wees je bewust van alle manieren om hierop te besparen. Veel hogescholen en universiteiten bieden namelijk vaak programma’s tegen een gereduceerd tarief aan.
Gadgets die het leven wat gemakkelijker maken
Ogenschijnlijk onbelangrijke gadgets kunnen bovendien echt verschil maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een draadloze oplader – handig voor zowel in bed als in de collegebanken? Draadloze oortjes en een goede bluetooth speaker maken het leven ook nét even wat makkelijker, sinds je dat geklier met snoertjes achterwege kan laten en gewoon overal lekker muziek of een podcast kan luisteren.
Bureau-accessoires als een laptophouder, een goede muis en een goede bureaustoel maken je werkplek wat ergonomischer. Dat scheelt je weer een heleboel rug-, nek- en schouderklachten op termijn!
De kleine lettertjes
Ga je voor het eerst op kamers? Dan is het wel zo fijn om je van tevoren goed in te lezen over het hoe en wat. Zorg ervoor dat je huurcontract goed is opgesteld en laat deze desnoods even goed nalezen door iemand anders. Een inboedelverzekering voor je studentenkamer is bovendien verplicht. Zo weet je in ieder geval dat alle bezittingen in je kamer goed zijn verzekerd in het geval van schade of diefstal. Een groot aantal verzekeringen biedt goedkope inboedelverzekeringen aan – je hoeft dus echt niet de hoofdprijs te betalen om verzekerd te zijn. Neem van tevoren even de tijd om goed te kijken en vergelijken.
Nog even digitaal
Misschien leef je liever analoog, maar dat betekent niet dat we de moderne technieken niet kunnen omarmen. Verschillende apps verrijken je studentenervaring namelijk echt drastisch. Wat dacht je bijvoorbeeld van een reclamefolder app, die je precies vertelt waar je op dat moment goedkoop je boodschappen kan halen? Sowieso doe je er goed aan van je favoriete winkels een app te downloaden, zodat je in aanraking kan komen met persoonlijke kortingsacties en bonussen. De NS-app en 9292 zijn je beste vriend wanneer je moet reizen om op de hogeschool of universiteit te komen. En laten we thuisbezorgd niet vergeten. Je bent en blijft immers student.