Your Cart

Zelf Hout Repareren, Wat Heb Ik Nodig?

Of je nou voor je hobby met hout werkt of eigenaar bent van een huis, houtschade of houtrot is iets waar veel van ons mee te maken krijgen. Het is belangrijk om dergelijke schade snel te repareren. Niet alleen omdat het er beter uitziet, maar ook omdat je met een reparatie verdere schade kunt voorkomen. In dit artikel bespreken wij hoe je zelf houtschade kunt repareren.

Houtschade of houtrot is iets dat we vaak tegenkomen bij raamkozijnen of houten meubels in de tuin. Dergelijke schade kan bijvoorbeeld veroorzaakt zijn door slecht onderhoud of een ongeluk. Gelukkig is hout een materiaal waar je goed mee kunt werken en daardoor vaak relatief eenvoudig te repareren is. Je kunt een professional inhuren, maar als je de juiste tools aanschaft kun je kleine schade ook zelf repareren.

Houtrot verwijderen en repareren

Houtrot is het resultaat van vocht en schimmel en maakt hout extreem bros en daardoor onbruikbaar. Heb je houtrot gevonden, dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk volledig te verwijderen. Besluit je om er gewoon overheen te schilderen, dan blijft het hout namelijk verder rotten totdat er niks meer over is. Houtrot verwijder je met een houtbeitel. Het geeft niet als je ruim te werk gaat, want je kunt spijt krijgen als achteraf blijkt dat je niet al het houtrot hebt verwijderd.

Is het gat dat achterblijft erg groot, dan kun je dit voor een deel opvullen met een nieuw stuk hout. In dit geval is het belangrijk dat je weet wat je doet. Kleinere gaten van zo’n 10 centimeter kun je eenvoudig zelf vullen met houtrotvuller. Houtrotvuller kan dankzij zijn elastische eigenschappen alle kieren en gaten goed opvullen en voorkomt scheuren in de reparatie. Het is belangrijk dat het hout goed droog is en dat je het droge hout voorziet van een laag impregneermiddel, voordat je de houtrotvuller aanbrengt. Daarom raden wij aan om reparaties in de zomer uit te voeren, zodat het hout een aantal dagen goed kan drogen.

Wil je zeker weten dat het hout droog genoeg is, dan kun je een vochtmeter gebruiken om te controleren of het percentage van vocht lager is dan 18 procent. Je kunt bij EAZYFIX terecht voor alle materialen die je nodig hebt om zelf een reparatie uit te voeren. Na het aanbrengen van de houtrotvuller laat je het goed drogen. Vervolgens kun je met een houtbeitel en een schuurmachine overtollig houtrotvuller weghalen. Is het oppervlak weer mooi glad, dan kun je beginnen met schilderen. Zorg ervoor dat je de juiste soort verf gebruikt om toekomstige waterschade en terugkerende houtrot te voorkomen.

Conclusie: Kleine schade aan een houten raamkozijn, deur, tuinmeubel of dak hoeft geen ramp te zijn. Is de schade klein, dan kun je het probleem meestal zelf oplossen. Zolang je de juiste materialen gebruikt en zorgt dat het hout goed droog is, dan kun je houtschade met een relatief klein budget fixen.