Your Cart

Je smartphone op een veilige en legale manier gebruiken op de fiets

Tegenwoordig kun je een flinke boete krijgen als je jouw smartphone vasthoudt tijdens het fietsen. Naast de kans op een boete is het vasthouden van een smartphone op de fiets ook onveilig voor jezelf en andere deelnemers aan het verkeer. In dit artikel bespreken wij hoe je jouw smartphone toch op een legale en veilige manier kunt gebruiken op de fiets.

Boete voor smartphonegebruik op de fiets

Hou jij je smartphone vast op de fiets, dan bedraagt de boete maar liefst 159 euro. Zonde geld natuurlijk, want voor dit bedrag kun je een paar maanden lang je telefoonrekening betalen of een aantal leuke accessoires kopen voor je smartphone. Veel mensen zijn echter verslaafd aan hun mobiel, wat in 2023 resulteerde in maar liefst 62.000 boetes voor smartphonegebruik op de fiets.

Voorkom boete voor smartphonegebruik op de fiets

Om te voorkomen dat jij een boete krijgt kun je een telefoonhouder voor de fiets kopen. Een dergelijke telefoonhouder monteer je op het stuur van je fiets, waardoor je beide handen aan het stuur kunt houden en toch af en toe een naar je smartphone kunt kijken. Erg handig als je bijvoorbeeld navigatie nodig hebt tijdens een lange fietstocht of regelmatig gebeld wordt. Een telefoonhouder fiets kopen hoeft niet duur te zijn. Prijzen verschillen uiteraard, maar doorgaans haal je een telefoonhouder al voor ongeveer twee tientjes in huis. Voor slechts 20 euro bespaar je een boete van 159 euro. Een goede investering als je het ons vraagt.

Als je jouw smartphone in de telefoonhouder plaatst, is telefoneren niet ideaal. Je moet de smartphone namelijk op de speaker zetten om de persoon aan de andere kant van de lijn te horen en door de wind op de fiets moet je hard praten om goed verstaanbaar te zijn. Dit probleem is simpel op te lossen met de aanschaf van een setje draadloze oordopjes.

Draadloze oordopjes maken via Bluetooth verbinding met jouw smartphone en dankzij de ingebouwde microfoon is het ideaal om mee te telefoneren. Uiteraard zijn draadloze oordopjes ook perfect voor het luisteren naar muziek. Daarnaast kun je een inkomende telefoongesprek aannemen of beƫindigen met een simpele druk op je oordopje, waardoor je jouw smartphone helemaal niet meer hoeft aan te raken jij je beter kunt focussen op het verkeer.

Draadloze oordopjes zijn er in alle prijsklassen, van een paar tientjes tot honderden euro’s. De duurdere setjes draadloze oordopjes beschikken doorgaans over goede active noise cancelling, die omgevingsgeluiden wegfilteren zodat telefoongesprekken goed verstaanbaar zijn.

Belangrijk om te weten is dat je niet alleen een boete krijgt als je jouw smartphone vasthoudt. Ook andere apparaten vasthouden is niet toegestaan. Denk hierbij aan een tablet, een muziekspeler of een navigatiesysteem.  Gebruik je deze apparaten, dan is ook in dit geval een telefoonhouder een must-have.