Your Cart

Hoe Bespaar Ik Op Mijn Smartphonekosten?

We hebben allemaal een smartphone nodig, maar hoeveel we hiervoor uitgeven verschilt veel per persoon. Door de inflatie, het tekort aan chips en de vraag naar grotere bundels kunnen de maandelijkse kosten flink oplopen. Aangezien we in deze tijd allemaal wel een extra centje kunnen gebruiken bespreken wij in dit artikel hoe je kunt besparen op jouw smartphone.

Sim Only-bundel

Bijna niemand maakt meer gebruik van pre-paid. Het is in verhouding namelijk veel voordeliger om een abonnement af te sluiten, waarbij je voor een vast bedrag per maand een x-aantal belminuten en een x-aantal megabyte of gigabyte data krijgt. De prijs van een abonnement hangt vooral af van de keuze om een Sim Only abonnement of een abonnement in combinatie met een “gratis” smartphone af te sluiten.

Bij een Sim Only abonnement betaal je alleen voor de service van de telecomprovider. Bij een abonnement in combinatie met een smartphone moet je in een periode van 12 of 24 maanden ook de meegeleverde smartphone afbetalen. Wanneer je bijvoorbeeld voor een vlaggenschip smartphone van Samsung of Apple kiest, dan betaal je dus al snel 50 euro per maand meer. Ben je al in het bezit van een smartphone en is deze nog niet aan vervanging toe, dan is een Sim Only-abonnement dus een veel voordeligere optie. Daarnaast is een BKR registratie vereist wanneer je kiest voor abonnement in combinatie met een smartphone. Dit kan een negatieve invloed hebben wanneer je een nieuwe lening wilt afsluiten.

Smartphones gaan langer mee

Veel mensen kiezen er voor om hun smartphone elk jaar of om het jaar te vervangen. Vaak omdat hun huidige abonnement verloopt of omdat een smartphonefabrikant weer een nieuwe smartphone heeft aangekondigd. Smartphones gaan tegenwoordig echter een stuk langer mee dan voorheen en fabrikanten rollen steeds langer updates uit zodat je kunt blijven genieten van de nieuwste software-functies. Zo kunnen gebruikers van de nieuwste Samsung vlaggenschip-toestellen rekenen op maar liefst vijf jaar updates.

Daarnaast zien we dat de upgrades tussen nieuwe en oude smartphones steeds minder groot worden. Zo blijft het vaak bij een iets betere camera, wat dunnere schermranden en misschien een verbeterde accuduur. Dit wil echter niet zeggen dat een vlaggenschip-smartphone uit 2021 of 2020 niet meer goed genoeg is.

Wij raden daarom aan om een smartphone een of twee jaar langer te blijven gebruiken en te kiezen voor een nieuw Sim Only-abonnement  zodra je huidige abonnement verloopt.

Refurbished toestel

Prijzen van high-end smartphones lopen al snel op tot maar liefst 1000 euro. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel goede mid-range smartphones voor de helft van de prijs. Wil je toch graag de nieuwste en beste smartphone, maar heb je hier niet het budget voor, dan is er een alternatief. Je kunt in dat geval kiezen voor een refurbished toestel.

Een refurbished toestel is een apparaat dat een tweede leven heeft gekregen. Vaak gaat het om smartphones die zijn teruggebracht door een klant, omdat er bijvoorbeeld problemen zijn met het scherm, accu of ander component. De klant krijgt een gloednieuw exemplaar, waarna het bedrijf het “kapotte” toestel repareert, schoonmaakt en reset. Nadat alles weer naar behoren werkt gaat de gerepareerde smartphone opnieuw in de verkoop. Ondanks dat de smartphone er gloednieuw uitziet, gaat het om een tweedehandse smartphone. Daarom is een refurbished smartphone altijd wat goedkoper dan een regulier exemplaar.