Your Cart

Het beste beleggingsplatform: hoe kies je die?

Wanneer je wil gaan beleggen ontkom je er niet aan om een beleggingsplatform te kiezen. Een beleggingsplatform wordt ook wel een broker genoemd en dat is dé plek waar jij zelfstandig kunt gaan beleggen. Hoe je het beste beleggingsplatform kiest, vertellen we je hieronder.

Een beleggingsplatform, wat is het?

Zoals net al werd verklapt, wordt een beleggingsplatform ook wel een broker genoemd. Dit klopt echter niet helemaal, de broker is het bedrijf achter het beleggingsplatform. Omdat dit vaak als hetzelfde gezien wordt, zullen we in dit artikel ook geen onderscheid maken tussen deze termen.

Een broker is een onafhankelijk platform waar jij beleggingsproducten kunt kopen en verkopen. Het is als het ware een tussenpersoon om toegang te krijgen tot de beurs, want gewoon als particulier of ondernemer lukt dat niet. Je hebt dus sowieso een broker nodig om zelf te kunnen beleggen.

Met deze tips kun jij het beste beleggingsplatform kiezen

Als je zelfstandig wil beleggen moet je dus zeker een broker vinden. Online zijn er genoeg brokers te vinden, waardoor het wellicht lastig is om de juiste te kiezen die op jouw wensen aansluit. We geven je een aantal tips waar je op kunt letten.

1. Ga brokers vergelijken met een vergelijkingssite

Het is goed om een vergelijkingssite te gebruiken die brokers met elkaar vergelijkt. Een voorbeeld van zo’n vergelijkingssite is CompareAllBrokers.com. Deze site zet alle brokers, inclusief hun USP’s, voor jou op een rij. Dat betekent dat je binnen een oogopslag kunt zien welke broker het beste bij jouw wensen past. Ook kun je hier filteren op het soort beleggingsproduct en de soort broker waar je naar op zoek bent. Handig!

2. Heb een doel voor ogen

Waarom wil je gaan starten met beleggen? Is dat omdat je voor later een spaarpotje wil opbouwen, om van te kunnen genieten tijdens jouw pensioen? Of is het zo dat je eigenlijk op dit moment wel baat hebt bij een extra zakcentje? Vraag jezelf af of jouw doel voor de lange of korte termijn is. Je hebt namelijk brokers, zoals CFD-brokers, waar je eigenlijk continu jouw gedachten bij kunt houden omdat je speculeert op de koersen die constant veranderen. Daarnaast heb je natuurlijk ook brokers waar je in producten kunt beleggen voor de lange termijn. Voor enkele producten hoef je eigenlijk jarenlang niet meer naar jouw beleggingen om te kijken.

3. Kijk naar de kosten

Sommige brokers kunnen hoge kosten in rekening brengen als je bij hen wil beleggen. Kosten die in rekening gebracht kunnen worden zijn bijvoorbeeld transactie- en servicekosten. Het is goed om te kijken hoe hoog deze kosten zijn, aangezien dit soms voor vervelende situaties kan zorgen waardoor jij uiteindelijk geld misloopt. Het verschilt namelijk per broker hoe hoog deze kosten zijn. Vergelijk brokers daarom ook zeker op dit punt, zodat je zeker weet dat je nooit te veel betaalt.

4. Veiligheid

Veiligheid staat voorop en dat moet natuurlijk ook het geval zijn als je gaat beleggen. Check daarom van tevoren de veilig- en betrouwbaarheid van de broker die jij op het oog hebt. Zo moet een betrouwbare broker onder toezicht staan van een financiële toezichthouder. In Nederland is dit de Autoriteit Financiële Markten, echter zijn er wereldwijd genoeg instanties die toezicht houden op brokers. Bovendien kun je ook reviews van de broker doorlezen om de veiligheid te achterhalen en de beste broker vinden die bij jou past. Reviews kunnen je namelijk veel duidelijk geven als het gaat om dit punt. 

5. Wat vind jij belangrijk?

Het beste beleggingsplatform is een platform dat bij jou past. Vraag jezelf daarom af wat jij belangrijk vindt en wat jij verwacht van een broker. Is dat vooral een breed aanbod, lage kosten, of is dat juist de klantenservice? Op basis van punten die jij belangrijk vindt kun jij pas de juiste broker vinden. 

Zo vind je de beste broker

Om de broker te vinden die het beste bij jou past, is het verstandig om te kijken naar jouw wensen en doelen. Bovendien is het goed om een vergelijkingssite zoals CompareAllBrokers.com te gebruiken, zodat jij alle brokers met elkaar kunt vergelijken. Vervolgens kun jij pas de juiste beslissing maken. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.