De Raspberry Pi verscheen in 2012 op de markt als project om computeronderwijs toegankelijker te maken. De kleine Raspberry computers zijn inmiddels miljoenen keren over de toonbank gegaan en de interesse voor Raspberry Pi wordt alsmaar groter. Daarom kijken wij in dit artikel naar de toekomst van Raspberry Pi Boards.
Het Raspberry Pi project werd in 2012 opgezet door de non-profitorganisatie Raspberry Pi Foundation, met als doel computeronderwijs toegankelijker te maken voor studenten, met name in ontwikkelingslanden. Raspberry Pi is een single board computer en een ideale tool om je kennis op het gebied van programmeren en computervaardigheden uit te breiden, zonder dat dit veel hoeft te kosten. De oorspronkelijke missie van Raspberry Pi was gericht op educatie, maar inmiddels is dit uitgegroeid tot veel meer dan dat.
Veel hobbyisten schaffen voor een paar tientjes een Rasberry Pi Board aan om tools te ontwikkelen voor in huis, zoals bijvoorbeeld een controlesysteem voor de verlichting, een meetinstrument, een vintage game computer of een beveiligingssysteem. Over de jaren is Raspberry Pi steeds krachtiger geworden, waardoor er steeds meer mogelijk is.
De nieuwe Raspberry Pi 5 beschikt over een krachtige 2,4GHz quad-core Arm Cortex A76 processor met maximaal 16GB werkgeheugen en tal van aansluitingen, waaronder 4 USB-poorten, een Gigaset-poort en een micro SD-kaart aansluiting. De Raspberry Pi 5 is al verkrijgbaar voor minder dan 60 euro, dus je hoeft geen lening af te sluiten voordat je met de Raspberry Pi aan de slag kunt.
Door de steeds krachtigere hardware kan Raspberry Pi zich in de toekomst positioneren als een goedkoop alternatief voor traditionele desktop computers, waarop je niet alleen kunt webbrowsen, maar ook grafische spellen kunt spelen of zelfs kunt video-editen. Daarnaast verwachten we dat Raspberry Pi in de toekomst overweg kan met meer AI-toepassingen, Blockchain activiteiten en geavanceerde robotica. Dankzij de flexibiliteit van Raspberry Pi is dit systeem ook ideaal voor het Internet of Things (IoT). Door in de toekomst bijvoorbeeld ondersteuning voor 5G of Wi-Fi 6 toe te voegen kan Raspberry Pi een stabiele, snelle en betrouwbare verbinding leggen tussen meerdere IoT-apparaten.
Als laatste is de kans groot dat de Raspberry Pi Boards in de toekomst steeds kleiner en energie-efficiënter worden, wat ze geschikt maakt voor gebruik in draagbare technologie met beperkte ruimte en waarbij batterijduur essentieel is.
Hoe schatten jullie de toekomst van Raspberry Pi in?