Your Cart

Automatiseringstechnologieën in de maakindustrie

Laten we deze blog met een simpele open deur beginnen. Want hoe ingewikkelder en groter technieken, systemen, data en de impact van robotica in de productie ook mogen worden, de betekenis van automatiseringstechnologieën in de maakindustrie is nog altijd even eenvoudig: het vervangen van menselijke arbeid door machines en systemen. 

Daar waar in de 18e eeuw de stoommachine een enorme gamechanger was, zitten we nu in de vierde industriële revolutie, vaak Industrie 4.0 of Smart Industry genoemd. Een ongekend snel ontwikkelende samensmelting van cybersystemen, IoT, Cloud computing, kunstmatige intelligentie en productieprocessen. We nemen een aantal automatiseringstechnologieën in de maakindustrie onder de loep en behandelen de voordelen, uitdagingen én kansen ervan.

Voordelen van automatiseringstechnologieën in de maakindustrie

Industriële automatisering is steeds meer een onmisbaar onderdeel geworden van moderne productieprocessen, met absoluut een revolutionaire impact. Niet onregelmatig staan we onwelwillend tegenover deze grootschalige veranderingen. We zijn vooral angstig voor de eventuele nadelige gevolgen van deze verregaande ontwikkelingen. Wordt alles zó slim? Slimmer dan wij mensen en wat betekent dat voor onze toekomst? En dat is goed te begrijpen. Alles wat nieuw en onbekend is, is spannend. 

Maar gelukkig staan er heel veel technisch specialisten aan de ‘goede kant’ van deze ontwikkelingen. We mogen dan ook zeker eens stilstaan bij alle voordelen die Automatiseringstechnologieën in de maakindustrie teweegbrengen. 

De grootste voordelen van automatiseringstechnologieën

  • Verhoogde productiviteit en efficiëntie
  • Kwaliteitsverbetering en consistentie
  • Optimalisatie en veiligheid
  • Verbetering van rendement en kostenbesparing
  • Beter schaalbaar en meer flexibiliteit

Automatiseringstrends in de maakindustrie 

Al deze bovengenoemde voordelen leiden ook tot automatiseringstrends in de maakindustrie die alles in razend tempo doen veranderen. In de basis zijn dat er 4:

  1. Data en Digitalisering
  2. Internet of Things (IoT) en Smart manufacturing
  3. Robotisering
  4. Kunstmatige intelligentie en productieprocessen

1. Data en Digitalisering

Het is van essentieel belang om te (blijven) investeren in digitalisering en nieuwe technologie. Essentieel voor toekomstige economische groei, een duurzame en circulaire industrie, maar ook om werkgelegenheid te kunnen waarborgen.

2. Internet of Things (IoT) en Smart Manufacturing

Het Internet of Things (IoT) is een netwerk van fysieke objecten of ‘dingen’, waarin sensoren, software en andere technologieën zijn ingebouwd om ze met internet te verbinden en gegevens uit te wisselen met andere apparaten en systemen. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk lampen die aangaan op een bewegingssensor, maar ook je koffiezetapparaat, je horloge, je smart tv en uiteraard je smartphone kunnen vandaag de dag met elkaar communiceren. 

3. Robotisering

Wellicht een van de belangrijkste automatiseringstechnologieën in de maakindustrie. De impact van robotica in de productie bepaalt voor een groot deel de toekomst en de verandering in het takenpakket van technische vacatures in de maakindustrie. Door robotisering worden processen sneller én goedkoper, groeit de productiviteit en kunnen steeds kleinere series geautomatiseerd worden geproduceerd. Hierdoor krijgen ondernemingen kansen om afzetmarkten te verruimen en strategisch andere posities in te nemen. Vereenvoudiging, samenwerking en digitalisering zijn belangrijke drijfveren die de impact van robotica in de productie voortstuwen. 

4. Kunstmatige Intelligentie en productieprocessen

Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence) is een belangrijke technologie die dwars door alle sectoren heen loopt en een grote impact kan hebben op de maatschappij (wijze van werken) en economie (toekomstige groei). De transitie naar een ‘smart industry’ stelt de industrie in staat om door middel van intelligente machines, geavanceerde technieken voor analyse en heel veel data de processen verder te optimaliseren en zo efficiëntie en groei te realiseren. 

De toekomst van de maakindustrie

Hoewel uitdagingen zoals kosten, complexiteit en veranderingen op de arbeidsmarkt moeten worden aangepakt, zijn de voordelen van verhoogde efficiëntie, innovatie en concurrentievoordeel aanzienlijk voor de toekomst van de maakindustrie. Een goed geplande en doordachte aanpak van automatisering, samen met inspanningen om de negatieve gevolgen voor het personeelsbestand te beperken, kan de toekomst van de maakindustrie helpen om deze transformatie succesvol te doorlopen.
Daartegenover staat de industrie voor pittige uitdagingen als hoge initiële kosten, technische complexiteit en veranderende regelgeving op allerlei fronten. Ondanks dat, verandert industriële automatisering de manier waarop we werken. Automatisering speelt een sleutelrol in de toekomst van productie en technologie voor de maakindustrie. Benieuwd naar meer informatie over Automatisering? Neem eens een kijkje op Synsel.nl.