Glasvezel is uniek in zijn soort, omdat dit de enige verbinding is die speciaal voor het internet is aangelegd. Glasvezel heeft een behoorlijke sprong gemaakt en veel mensen maken hier al gebruik van. In nieuwbouw wijken wordt er al automatisch glasvezel aangelegd, dus als je hier komt wonen hoef je daar niet meer over na te denken. Toch is het voor sommige mensen nog een onbekend fenomeen en sommige mensen hebben daarom ook nog een hoop vragen over glasvezel. In dit artikel behandelen we de voor- en nadelen van glasvezel, zodat je voor jezelf kunt bepalen of je hierop over wilt gaan.
Voordelen van glasvezel
Als eerst zullen we de voordelen van glasvezel internet vertellen, let goed op, want het zijn er veel:
- Glasvezel zorgt voor veel hogere snelheden van het internet. Nooit meer een trage verbinding voor jou! hoge snelheid van het internet. Geen trage computer dus voor jou!
- Het is aan te raden om glasvezel door een ervaren monteur te laten installeren. Een groot voordeel is dat je zeker weet dat dit op de juiste manier gebeurt.
- De snelheid van glasvezel is niet beïnvloedbaar door afstand. Een glasvezel kabel is zó sterk, dat het zelfs op 2 kilometer afstand nog steeds even snel internet levert. Dat is met DSL of kabel niet het geval. Daar geldt: hoe verder weg, hoe slechter de verbinding wordt.
- Een ander groot voordeel van glasvezel is dat de upload snelheid even snel is als de download snelheid. Je kunt dus net zo snel versturen als dat je iets kunt downloaden.
- Glasvezel is vergeleken met andere netwerken het minst storingsgevoelig. Je hebt dus altijd een stabiele internet verbinding!
Nadelen van glasvezel
Zoals met alles in deze wereld zitten er niet alleen voordelen aan, maar ook nadelen. Maar, in dit geval zijn er niet zo heel veel nadelen aan glasvezel. Welke nadelen er wel aan zitten, vertellen we hieronder:
- Hoewel de prijs in de meeste voor glasvezel vaak gelijk is aan die van kabel of DSL, kan het wel zijn dat je moet betalen voor de installatie ervan.
- Als jouw glasvezel is aangelegd door een lokale provider, kan het zijn dat je een vastrecht vergoeding aan je glasvezel provider moet betalen.
Wat is beter; glasvezel of kabel?
Het ligt eigenlijk aan jouw situatie wat er uiteindelijk beter is. Maar jij intensief gebruik van internet en heb je het bijvoorbeeld nodig zodat je thuis je werk kunt doen? Dan is glasvezel in jouw geval veel beter dan kabel internet. Het is namelijk sneller en betrouwbaarder! Bij een glasvezel verbinding heb je ook geen last van buurtgenoten die op hetzelfde moment willen internetten en daardoor het netwerk vertragen. Zelfs in het buitengebied wordt tegenwoordig glasvezel aangelegd.
Gebruik je internet niet zo intensief, maar gebruik je het alleen om je mail te checken en te Netflixen? Dan is glasvezel niet persé beter voor jou. Dan heb je voldoende aan een kabel abonnement.