Your Cart

Waarom Kiezen Voor Een Ventilatorkachel?

Er zijn verschillende typen kachels beschikbaar voor het verwarmen van een kamer, maar niet alle kachels zijn even efficiënt in dezelfde omstandigheden. Zo heb je houtkachels, elektrische kachels, gaskachels, pelletkachels en meer. In dit artikel bespreken wij welke voordelen een ventilatorkachel met zich meebrengt en wanneer een dergelijke kachel de beste keuze is.

Wat is een ventilatorkachel?

Een ventilatorkachel is in de meeste gevallen een kleine verplaatsbare kachel voor kleine tot middelgrote kamers. Een ventilatorkachel is uitgerust met een verwarmingselement die zeer snel opwarmt en vervolgens warme lucht via een ventilator door de kamer blaast. Dankzij deze ventilator duurt het doorgaans slechts een aantal minuten om een kamer op te warmen.

Een ventilatorkachel werkt op stroom en is gewoon te plaatsen in een reguliere stopcontact. Hierdoor kun je de kachel overal in huis gebruiken, zolang er een stopcontact in de buurt is. Hierdoor heb je in theorie niet meer dan één ventilatorkachel nodig om warm te blijven.

Wanneer gebruik je een ventilatorkachel?

Een ventilatorkachel is doorgaans een secundaire kachel. Een dergelijke kachel verbruikt namelijk veel stroom, waardoor het niet verstandig is om deze kachel de hele dag aan te laten staan. Ook maakt een ventilatorkachel door de constant draaiende ventilator veel lawaai in vergelijking met andere kachels. Daarom gebruiken de meeste mensen een ventilatorkachel voornamelijk alleen in noodsituaties, wanneer de hoofdkachel in je huis bijvoorbeeld niet krachtig genoeg is tijdens een strenge winter.

Andere mensen gebruiken een ventilatorkachel in kamers die geen reguliere verwarming hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn in een simpele serre of in de garage. Wil je in de winter klussen in de garage of tuinhuis, dan neem je gewoon even de ventilatorkachel mee en is het binnen enkele minuten aangenaam genoeg om aan de slag te gaan.

Wat kost een ventilatorkachel?

Een ventilatorkachel hoeft niet duur te zijn. Zo haal je een basismodel voor kleine kamers al voor twee of drie tientjes in huis. Heb je een krachtige ventilatorkachel nodig, om bijvoorbeeld een grote garage op te warmen, dan lopen de kosten richting de honderd euro. Welk model je ook kiest, een ventilatorkachel is geen hele grote investering.

Conclusie

Een ventilatorkachel brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee, maar kan in de juiste situatie echt een wondermiddel zijn. Zo is een ventilatorkachel luidruchtig, energie-intensief en koelt een kamer weer snel af wanneer je de ventilatorkachel uitschakelt. Daarentegen kan een ventilatorkachel een kamer extreem snel opwarmen, is de kachel draagbaar en heb je alleen een stopcontact of draagbaar power station nodig om de kachel aan de praat te krijgen. Daarnaast haal je een ventilatorkachel al vanaf een paar tientjes in huis.