Your Cart

Waarom Het Gebruik Van Een Tijdschakelaar Verstandig Is?

Ons huis staat bomvol met elektrische apparaten die de hele dag zijn aangesloten op het stroomnetwerk. Denk bijvoorbeeld aan de TV, de computer, lampen, oplaadstations etc. Ondanks dat deze apparaten 24 uur per dag in verbinding staan met het stopcontact, gebruiken wij veel van deze apparaten maar enkele uren per dag. Dit is waar een tijdschakel van pas kan komen. In dit artikel bespreken wij de voordelen van een tijdschakelaar.

Wat is een tijdschakelaar?

Een tijdschakelaar is een klein apparaat dat je in het stopcontact kunt plaatsen. Op dit apparaat kun je een tijdsperiode aangeven, bijvoorbeeld van 6 uur ‘s morgens tot 9 uur ‘s avonds. De tijdschakelaar zorgt er vervolgens voor dat tijdens deze periode stroom doorgelaten kan worden, terwijl de stroom tijdens de overige uren niet doorgelaten zal worden. Hierdoor schakelt het aangesloten apparaat, zoals bijvoorbeeld een lamp, na 9 uur automatisch uit en schakelt de lamp de volgende dag om 6 uur ‘s morgens weer in. Een budget tijdschakelaar haal je voor zo’n 1 a 2 tientjes in huis.

Waarom een tijdschakelaar installeren?

Nu je weet wat een tijdschakelaar doet, vraag je je misschien af wat nou precies het nut is van een tijdschakelaar. Er zijn verschillende redenen om een tijdschakelaar te gebruiken. Een van deze redenen is energiebesparing. Veel apparaten, zoals een tv of computermonitor, verbruiken namelijk ook energie wanneer je dit apparaat niet gebruikt. Kijk je bijvoorbeeld maar 1 uur per dag naar de tv, dan staat de tv dus 23 uur per dag in standby-modus. Uiteraard verbruikt een tv in standby-modus veel minder energie dan wanneer je de tv actief gebruikt, maar over een heel jaar kan het totale energieverbruik flink oplopen. Het installeren van een tijdschakelaar, die ervoor zorgt dat de tv volledig is uitgeschakeld wanneer je slaapt of aan het werk bent, is dus een slimme manier om jouw energierekening zo laag mogelijk te houden. Dat is natuurlijk vooral in de huidige tijd erg welkom.

Een tijdschakelaar kan ook helpen bij het beveiligen van jouw huis. Zo kun je de tijdschakelaar bijvoorbeeld aansluiten aan een lamp wanneer je op vakantie gaat. Door de lamp elke avond aan te zetten lijkt het net alsof er iemand thuis is, wat het voor inbrekers minder verleidelijk maakt om jouw huis te selecteren. Ook kun je een alarmsysteem aansluiten aan een tijdschakelaar, waardoor een bewegingssensor bijvoorbeeld alleen ‘s avonds laat actief is wanneer je op bed ligt.

Als laatste zorgen tijdschakelaars simpelweg voor een extra gemak. Heb jij een routine waarbij bepaalde apparaten om een specifieke tijd aan- of uitgeschakeld moeten worden, dan doet een tijdschakelaar al het werk voor je. Dit is bijvoorbeeld handig als je een kas hebt en bepaalde groenten of fruit kweekt die een specifiek aantal uren licht of warmte nodig hebben.

In het kort zorgt een tijdschakelaar dus voor energiebesparing, beveiliging van het huis en extra gemak. Maken jullie al gebruik van tijdschakelaaars?