Your Cart

De Evolutie Van De Smartphone

Smartphones bestaan officieel al tientallen jaren, maar pas na de introductie van de BlackBerry en Nokia-smartphone’s zo’n 20 jaar geleden en uiteindelijk de lancering van de Apple iPhone en Samsung Galaxy-smartphones steeg de interesse naar deze slimme mobieltjes drastisch. In dit artikel gaan we wat dieper in op de geschiedenis van de smartphone.

Eerste smartphone
In de jaren 70 was het al mogelijk om een mobiele telefoon te kopen, maar deze “mobieltjes” waren enorm groot, beperkt en vanwege het hoge prijskaartje alleen beschikbaar voor de elite. In 1994 verscheen in Amerika de eerste smartphone op de markt onder de naam IBM Simon. Dit was de eerste mobiele telefoon met een touchscreen die je kon bedienen met een stylus. De smartphone woog maar liefst een halve kilo en had een maximale accuduur van 1 uur. Voor deze beperkte smartphone moest je ruim duizend euro op tafel leggen. De IBM Simon was dan ook geen groot succes en verdween na zes maanden weer van de markt.

BlackBerry
Pas na 2000 zagen we de markt veranderen en verschenen smartphones op de markt voor de reguliere consument. Zo bracht BlackBerry in 2002 zijn eerste consumenten smartphone uit onder de naam BlackBerry 5810. Wereldwijd wist BlackBerry razendsnel te groeien, waarna het bedrijf in 2005 zijn eigen chatdienst introduceerde die het mogelijk maakte om berichten naar andere BlackBerry-gebruikers te sturen. In de jaren die volgden was BlackBerry samen met Nokia verantwoordelijk voor bijna de gehele smartphonemarkt.

Hallo iPhone en Android
Het succes van BlackBerry en Nokia kwam echter snel ten einde toen Apple in 2007 de eerste iPhone introduceerde en Google datzelfde jaar Android ontwikkelde. Dit was het jaar dat de smartphoneindustrie volledig op zijn kop zette. De iPhone was een direct succes en tal van andere fabrikanten gingen aan de slag om concurrerende smartphones met Android te ontwikkelen.

Samsung Galaxy S
Samsung bracht in 2010 zijn eerste Galaxy-smartphone op de markt onder de naam Galaxy S. Het was echter de snellere en compactere Galaxy SII die zorgde voor de doorbraak van Samsung’s Galaxy S-serie. Inmiddels is de Galaxy S-serie uitgegroeid tot een van de meest populaire smartphone-series en krijgen we begin volgend jaar alweer de Galaxy S23 te zien.

Groter, kleiner, groter, kleiner?
Jarenlang werden smartphones steeds kleiner. Het was immers de bedoeling om een smartphone gewoon in je broekzak te dragen. De afgelopen jaren zien we mede door het succes van de Galaxy Note-serie het formaat van smartphones echter weer groeien. Dit komt omdat er behoefte is aan meer schermruimte en omdat we een smartphone lang niet meer alleen gebruiken om mee te bellen en te sms’en. Een smartphone is namelijk uitgegroeid tot een echte computer, waarmee we games spelen, onze e-mail checken, het nieuws lezen en Netflix streamen.

Voor sommige mensen zijn moderne smartphones echter iets te groot geworden. Daarom brengen een aantal merken af en toe alsnog wat compactere smartphones op de markt. Op dit moment zijn merken als Asus en Sony verantwoordelijk voor de beste kleine smartphone.

Vouwbare smartphone de toekomst
De meeste moderne smartphones lijken inmiddels veel op elkaar. Toch staat de smartphoneindustrie niet stil en werken verschillende merken aan smartphones met andere afmetingen. Deze trend is gestart door Samsung, die de Galaxy Z Flip-serie en de Galaxy Z Fold-serie heeft uitgebracht. De series bestaan uit smartphones met een vouwbaar scherm die je kunt openklappen als een boek of als een ouderwetse “flip phone”. Vouwbare smartphones hebben opengeklapt een veel groter schermoppervlak terwijl ze dichtgeklapt alsnog in je broekzak passen. Naar verwachting zullen de komende jaren steeds meer vouwbare en oprolbare smartphones op de markt verschijnen en zal de adviesprijs van dergelijke smartphones steeds aantrekkelijker worden.